Honderden ongelukken door gladheid, Rijkswaterstaat raadt af te gaan rijden
In grote delen van het hele land geldt code oranje vanwege ijzel. Rijkswaterstaat adviseert om daar alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. In Zeeland is de waarschuwing inmiddels afgeschaald tot code geel.
Meldkamers door het hele land hebben hun handen vol aan meldingen van aanrijdingen en ongelukken. Volgens de verkeersdienst zijn er al tientallen ongelukken gebeurd, maar als de meldingen bij alle politie-eenheden worden opgeteld, zijn het er honderden.
Dit zijn beelden uit Tilburg; daar gleden auto's van de weg af:
Onder meer op de A15 bij Rotterdam, op de A58 bij Vlissingen en op de A4 in de buurt van Willemstad zijn ongelukken gebeurd. De Veiligheidsregio's Zeeland en Midden- en West Brabant zeggen de handen vol te hebben aan meldingen die te maken hebben met de gladheid.
"Onze meldkamer loopt over met meldingen van tientallen aanrijdingen", schreef de politie Zeeland aan het eind van de avond, gevolgd door een melding van de politie Rotterdam dat daar al tachtig ongevallen waren gemeld, vooral op snelwegen. "Gelukkig zijn er nog geen noemenswaardige gewonden gevallen, maar wel veel schade."
Ook in de meldkamers van Utrecht en Gooi- en Vechtstreek is het druk, met bij beide meldkamers tientallen meldingen over aanrijdingen, is te lezen op Twitter. Aan het einde van de avond kwamen ook de eerste meldingen uit het noorden van het land binnen.
Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid zegt tegen het ANP dat de politie vanwege de vele ongelukken meldingen prioriteren: aanrijdingen met letsel gaan daarbij boven alleen schade. De aanrijtijd van de hulpdiensten kan ook langer zijn dan gebruikelijk, doordat ook hulpverleners voorzichtig moeten zijn onderweg. "Dus het kan zijn dat mensen wat langer moeten wachten."
Op Schiphol kon de Polderbaan enige tijd niet worden gebruikt vanwege de gladheid en moesten vliegtuigen uitwijken naar andere landingsbanen. Na sproeien met antivries konden de vluchten daar weer worden hervat; zout strooien was niet mogelijk omdat dat slecht is voor de toestellen.
Een neerslaggebied trekt sinds het begin van de avond over Zeeland richting Groningen, waardoor het hele land met gladheid te maken krijgt. IJzel ontstaat doordat de neerslag kan bevriezen. "De snelwegtemperaturen zijn onder nul, dus op het moment dat er neerslag op de weg terecht komt, komt daar een ijslaagje op. Ook boven op het zout", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
De dienst heeft vandaag al meer dan vijf miljoen kilo zout gestrooid. Strooiwagens blijven rondrijden zolang de buien het land over trekken.
"Daar waar buien overkomen, zien we het aantal ongevallen toenemen", zegt de woordvoerder. Op verschillende snelwegen is de maximumsnelheid verlaagd en enkele wegen zijn afgesloten.
Het KNMI verwacht dat de gladheid in Zeeland tot pakweg 01.00 uur een probleem is, en in Groningen tot 06.00 uur. De rest van het land zit er zo'n beetje tussenin.
"We hebben goede hoop dat de temperatuur in de loop van de nacht oploopt en als dat gebeurt verdwijnt ook de gladheid", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "We zien de wegdektemperatuur al oplopen. Onze kaart was vanmiddag nog helemaal donkerblauw maar is inmiddels wat lichter blauw en in Zeeland zelfs al groen, wat betekent dat het daar al boven nul is."
Ze noemt het morgenochtend belangrijk dat reizigers checken hoe het bij hen in de buurt is voordat ze op pad gaan.