NOS SportAangepast

Hockeysucces Oranje in Argentinië: vrouwen én mannen verslaan gastland in Pro League

De Nederlandse hockeysters zijn de nieuwe koploper in de Pro League. Dit door ook het vierde duel te winnen, met voor de tweede keer binnen een week een zege op thuisland Argentinië (0-2).

Freeke Moes maakte het verschil voor de ploeg van Paul van Ass. Kort na rust tikte ze handig de openingstreffer binnen, waarna ze ook de strafbal versierde waarmee Yibbi Jansen de eindstand bepaalde.

Eerste overwinning Oranjemannen

En ook de Nederlandse mannen wonnen in Santiago del Estero van gastheer Argentinië. Na drie nederlagen in de Pro League boekte de formatie van coach Jeroen Delmeé zijn eerste zege: 4-2.

Oranje staat daardoor zevende in een groep van negen.

De Oranjevrouwen sluiten 2022 uitstekend af, een jaar dat met een enorme schok begon. In januari bleken de successen onder Alyson Annan een keerzijde te hebben en werd de bondscoach vanwege een ontstane angstcultuur ontslagen.

Onder leiding van interim-coach Jamilon Mülders werd Oranje in juli wel wereldkampioen door Argentinië in de finale te verslaan. Maar de ploeg kwam duidelijk van ver, wat ook zorgde voor de nodige emoties na afloop van het toernooi.

Oranje geeft weinig weg

Met de ervaren Van Ass aan het roer lijkt het vertrouwen binnen de ploeg verder te groeien en worden ook de resultaten steeds overtuigender. Nadat eerst Groot-Brittannië kansloos werd gelaten (6-0), ondervond nu Argentinië de kracht van Oranje.

In de eerste helft moest keepster Josine Koning nog wel een paar keer optreden, maar in het tweede deel van de wedstrijd was er nog maar een ploeg die aanspraak maakte op de zege.

Jeroen Delmeé, de bondscoach van de Oranjemannen, sprak voor het toernooi zijn onvrede uit over de plek van de Pro League op de kalender, vlak voor het WK in januari.

Bondscoach Delmeé is boos: 'Wil mijn eigen voorbereiding maken'

De mannen volgden daarna en zetten de Argentijnen met de hoge bal onder druk en dat leverde een flink aantal kansen op. Pas kort voor rust had Terrance Pieters met een harde backhand succes. De 2-0 van Jonas de Geus viel in het derde kwart na een strafcornervariant.

In het slotkwart kwam Argentinië in een mum van tijd op 2-2 na slordigheden bij Oranje. Dat toonde echter veerkracht en Jip Janssen maakte uit een strafbal de 3-2, waarna Thierry Brinkman na een scherpe counter de eindstand op het bord zette.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl