Schaatsers in Eemdijk
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

IJs op open water onveilig, maar schaatsen kan morgen op veel plekken

Nederland heeft een dag vol schaatspret achter de rug. Tienduizenden mensen bonden de schaatsen onder om vooral op speciale ijsbanen rondjes te rijden. Ook op ondiepe plassen, uiterwaarden en in natuurgebieden werd volop geschaatst. De schaatsbond KNSB raadt schaatsen op open water af.

Op verschillende plaatsen zakten vandaag en gisteren mensen door het ijs. Nadat een aantal mensen in de buurt van Maarssen door het ijs was gezakt, spande de gemeente Stichtse Vecht afzetlinten rond wakken, meldt RTV Utrecht. "Het ijs is onbetrouwbaar en de kwaliteit van het ijs lijkt nu verder af te nemen", waarschuwde de gemeente.

Ook op andere plaatsen zakten schaatsers door het ijs, zoals bij de Liergouw in Amsterdam-Noord, waar de brandweer een schaatser met een uitschuifbare ladder uit het water haalde. In Loosdrecht werd een schaatser met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht nadat hij door het ijs van de Vuntusplas was gezakt.

In Den Bosch zakte gistermiddag een vader met twee van zijn kinderen door het ijs aan de Spinhuiswal. Zij konden zelf op de kant komen.

Veiligheidsregio's waarschuwen dat het ijs lang niet overal betrouwbaar is. De gemeente Steenwijkerland raadt mensen af het ijs op te gaan bij de Weerribben, omdat het ijs op veel plekken veel te dun is. Dat kan levensgevaarlijk zijn, ook omdat hulp daar niet altijd in de buurt is.

Toch was het op veel plaatsen druk op het ijs, zoals op de Hatertse Vennen bij Nijmegen:

Nederlanders grijpen laatste kans om te schaatsen op natuurijs

De ijspret overheerste. Zoals op de Poel, de plas midden in het oude centrum van Amstelveen, waar jong en oud rondjes trokken om het Raadhuis. "Het rondje is prima, beter dan twee jaar geleden", aldus een schaatser bij NH Nieuws. "Er ligt geen sneeuw, dus je komt geen opgevroren bobbels tegen. Het ijs zingt wel behoorlijk!"

Op de Hooge Boezem in het Zuid-Hollandse Haastrecht werd al sinds gisteren volop geschaatst. "Het lijkt wel een kilometerlange ijsbaan", zegt een van de schaatsers daar bij Omroep West. Hij doelt op een ronde die is uitgezet langs de randen van een plas. "Er zitten weinig scheuren in en de kwaliteit is goed."

Waarschijnlijk is dit voorlopig het laatste weekeinde dat geschaatst kan worden. "Koffie, thee, chocolademelk. Het is onderweg en we gaan er wat moois van maken", aldus ijsmeester Gerrit Finkers vanochtend vroeg in het Overijsselse Wierden bij RTV Oost. Hij is dan al uren in touw en is het nog steeds. Maar dat maakt hem niet uit. "We kunnen weer rondjes gaan rijden!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl