Het opruimen van de wijk kan dagen duren
NOS NieuwsAangepast

Bewoners asbestwijk Zevenbergen afgeraden naar buiten te gaan

In een wijk in het Brabantse Zevenbergen (gemeente Moerdijk) is vanochtend asbest gevonden na een grote brand gisteravond. Voor bewoners geldt het dringende advies om binnen te blijven. Het is wel mogelijk om de wijk in of uit te gaan als dat echt nodig is, zegt de gemeente.

De gemeente meldde dat er "verdacht materiaal" was gevonden in een van de wijken in Zevenbergen nadat gisteravond vier grote loodsen in vlammen waren opgegaan. Vanochtend werd duidelijk dat er asbest is aangetroffen en ging een schoonmaakactie van start om stoepen, straten, deuren en auto's van asbest te ontdoen.

Bewoners van de wijk krijgen verder het advies om de auto of fiets te laten staan en alleen kort met de hond te wandelen, staat op de website van de gemeente. De basisschool in de wijk bleef de hele dag dicht. Een bewoner zegt tegen Omroep Brabant dat hij vanochtend tegengehouden werd toen hij de wijk uit wilde rijden.

Bij een van de uitgaande wegen is een wasstraat waar auto's schoongespoeld worden. Ook zullen daken en tuinen nog geïnspecteerd worden.

Bewoners snappen dat het opruimen nodig is, maar, zeggen sommigen, het afsluiten van de wijk wekt ergernis:

'Het is even vervelend, maar goed dat ze het oplossen'

Ook wordt geadviseerd om katten- en hondenpootjes schoon te poetsen met een doekje en schoenen buiten te laten staan. In andere wijken zijn wel roetdeeltjes aangetroffen, maar geen asbestsporen.

Het opruimen van het asbest kan enkele dagen duren, zei burgemeester Moerkerke tegen Omroep Brabant. Hij spreekt van "een klus van jewelste". De gemeente geeft bewoners het advies om zelf niets schoon te maken rond het huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl