Een camping in de deelstaat Selangor werd getroffen
NOS NieuwsAangepast

Doden en vermisten bij aardverschuiving Maleisië

Bij een aardverschuiving boven een camping in Maleisië zijn zeker achttien mensen om het leven gekomen. Ongeveer vijftien mensen zijn vermist.

De aardverschuiving deed zich rond 02.30 uur plaatselijke tijd voor in de deelstaat Selangor, op zo'n 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kuala Lumpur. Vanaf een hoogte van ongeveer 30 meter stortte zo'n 450.000 kubieke meter aarde - genoeg om 180 olympische zwembaden te vullen - op een camping. Meer dan negentig mensen waren op dat moment op de camping aanwezig.

Onder de doden is een jongen van 5 jaar, zeggen de Maleisische autoriteiten. Twee doden werden omhelsd aangetroffen, zegt een woordvoerder van de brandweer. Zeven mensen raakten gewond en ongeveer vijftig mensen zijn ongedeerd gebleven.

Reddingswerkers zijn tussen de modder en de omgevallen bomen op zoek naar de vermisten. Sommige gezinnen met jonge kinderen die werden gered, zijn ondergebracht in een politiebureau in de buurt. Zeker vierhonderd mensen en reddingshonden zijn ingezet.

Geen vergunning

De oorzaak van de aardverschuiving is onduidelijk. Het is weliswaar het regenseizoen in de betreffende regio, maar deze nacht was voor zover bekend geen sprake van zware regenbuien.

De autoriteiten zeggen tegen lokale media dat de eigenaren van de grond geen vergunningen hadden om een camping uit te baten. Er is alleen toestemming om een biologische boerderij te runnen. De camping zou al twee jaar illegaal in gebruik zijn. Als de uitbater schuldig wordt bevonden, hangt hem een gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd.

Het gebied is populair onder de plaatselijke bevolking om een tent op te zetten, zegt een lokale politiechef. De camping ligt in de buurt van toeristische trekpleisters als een pretpark en het enige casino van Maleisië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl