Aanleg van het windpark in zuiddeel van Hollandse Kust
NOS Nieuws

Shell en Eneco bouwen nieuw ecologisch windpark op zee

De energiebedrijven Shell en Eneco hebben met hun samenwerkingsbedrijf Ecowende de aanbesteding gewonnen voor een nieuw windpark op de Noordzee. Ze verkrijgen de westkavel VI op het grote windpark Hollandse Kust, dat ruim 50 kilometer van de kust ter hoogte van IJmuiden ligt. Dat hebben het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Ecowende bekendgemaakt.

Het windpark wordt ecologisch aangelegd, met zo weinig mogelijk impact op de natuur en het zeewaterleven. De zorg voor de biodiversiteit was een vereiste van het ministerie voor de aanbesteding.

Voor het windpark worden nieuwe funderingstechnieken gebruikt die zo min mogelijk impact hebben op de bodem en het leven onder water. Er worden onder water natuurlijke rifstructuren aangelegd om de verscheidenheid van het leven onder water te bevorderen. Ook worden de windmolens verder uit elkaar geplaatst om vogels de ruimte te geven.

Het windpark krijgt een vermogen van 756 megawatt met 54 windturbines. De productie van dit windpark is goed voor drie procent van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte, het stroomverbruik van ongeveer een miljoen huishoudens.

In 2026 moet het windpark in gebruik genomen worden. Het wordt zonder subsidies gebouwd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl