ECB-president Christine Lagarde
NOS NieuwsAangepast

ECB verhoogt de rente weer, maar minder hard

De Europese Centrale Bank verhoogt opnieuw de rente om de inflatie te bestrijden, maar iets minder hard dan de vorige keren. Het belangrijkste rentetarief, de depositorente, gaat van 1,5 naar 2 procent. De vorige renteverhogingen waren stappen van 0,75 procentpunt.

Ook elders in de wereld nemen centrale banken wat gas terug bij het verhogen van de rente. De centrale bank van Engeland verhoogde de rente van 3 naar 3,5 procent, ook een minder grote stap dan de afgelopen maanden. Ook de Amerikaanse centrale bank, de Fed, verhoogde het belangrijkste tarief minder hard, met 0,5 procentpunt. Daarmee komt de belangrijkste rente in de VS uit op een bandbreedte van 4,25 tot 4,5 procent.

Met het verhogen van de rente wil de ECB de inflatie dempen en de economie afremmen. De inflatie is nog altijd torenhoog: in november was het bijna 10 procent. Dat is al wel lager dan in september en oktober, toen de prijsinflatie meer dan 14 procent was.

De ECB heeft de inflatieverwachtingen stevig naar boven bijgesteld. Voor dit jaar rekent de centrale bank op een gemiddelde inflatie van 8,4 procent voor de eurozone, en voor volgend jaar is dat 6,3 procent. Pas in 2025 daalt de inflatie naar gemiddeld 2,3 procent.

Intussen is ook duidelijk dat de economie in veel landen de komende maanden in een recessie terechtkomt. En de centrale bank moet ervoor waken dat de renteverhogingen een recessie niet te veel aanwakkeren. De economische groei in het eurogebied raamt de ECB voor dit jaar nog op 3,4 procent, maar volgend jaar loopt de groei terug naar een magere 0,5 procent.

Spaargeld en hypotheek

Sinds de eerste renteverhogingen door de ECB is bij veel banken de spaarrente ook weer gestegen, zij het dat die nog altijd erg laag is. Bij de grootbanken is het 0,25 procent bij spaarbedragen tot 25.000 of 50.000 euro, daarboven geven de banken 0,15 procent.

De hypotheekrente stijgt ook mee. In de afgelopen zes maanden is de rente voor een 10-jaars hypotheek opgelopen van 3 procent naar ruim 4 procent. De hypotheekrentes zijn overigens de laatste weken licht gedaald.

Op de financiële markten wordt negatief gereageerd op de renteverhoging, aandelenkoersen dalen flink en de euro/dollar koers stijgt. De AEX noteert 712 punten, een verlies van 2,5 procent, de euro staat op $1,07.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl