Twee van de verdachten in een afgelopen zomer op Twitter gedeelde video
NOS NieuwsAangepast

'Finfluencers' in VS verdacht van fraude van ruim 100 miljoen

Acht financiële influencers uit de Verenigde Staten worden verdacht van samenzwering en het manipuleren van aandelenkoersen. Dat zou ze meer dan 100 miljoen dollar hebben opgeleverd.

De mannen profileerden zich als succesvolle handelaren en dreven de prijzen van aandelen op. Op hun Discord- en Twitterplatform Atlas Trading verspreidden ze verzonnen positieve informatie over elk aandeel en nadat de prijs flink was gestegen verkochten ze hun eigen aandelen. Deze zogenoemde 'pump-and-dump'-tactieken, die verboden zijn, deden ze zonder hun volgers daarvan op de hoogte te stellen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Amerikaanse toezichthouder voor de financiële markten (SEC) hebben de acht mannen aangeklaagd. Volgens de aanklagers gebruikten de influencers "hun geloofwaardigheid op sociale media om zoveel mogelijk winst te maken ten koste van hun volgers".

1,6 miljoen volgers

Zeven van hen worden beschuldigd van effectenfraude, de achtste wordt medeplichtig geacht. Op samenzwering om fraude te plegen op de effectenbeurs staat in de VS een maximumstraf van 25 jaar.

De finfluencers, tussen de 23 en 38 jaar oud, zijn op dit moment samen goed voor 1,6 miljoen volgers op Twitter. Edward Constantin bekend onder de naam MrZackMorris op Twitter, heeft veruit de meeste volgers (bijna 550.000). Constantin is de enige die na de aanklacht een reactie gaf op Twitter.

"Ik hou van mijn homies hier", schrijft hij onder meer:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl