Daniela Maier met haar bronzen medaille
NOS Sport

Einde aan skicrossrel: ook Maier krijgt na bijna een jaar bronzen medaille

Er is na bijna een jaar eindelijk een eindoordeel in de olympische rel op het onderdeel skicross. De Duitse freestyleskiester Daniela Maier krijgt tien maanden na de Olympische Spelen in Peking alsnog een bronzen medaille. Ook Fanny Smith mag haar bronzen plak houden. Dat heeft het sporttribunaal CAS besloten.

De Zwitserse Smith kwam in de finale van de skicross als derde over de streep, maar zou Maier gehinderd hebben en de Zwitserse werd na afloop gediskwalificeerd. Smith ging in beroep en de FIS, de internationale skifederatie, draaide negen dagen later het besluit terug, waardoor Maier haar bronzen medaille weer moest inleveren.

Sandra Naeslund, Marielle Thompson, Daniela Maier en en Fanny Smith tijdens de olympische skicrossfinale

"Natuurlijk ben ik opgelucht over deze beslissing", reageerde Smith destijds. "Ik ben er namelijk steeds van overtuigd geweest dat ik geen fout had gemaakt. Tegelijkertijd doet het pijn voor Daniela Maier."

Vanuit Duitsland werd het besluit aangevochten. En met succes. "Er is nu een besluit genomen in de geest van fair play. Beide atletes zijn hier blij mee", aldus de Duitse skibond.

De beroepscommissie van de internationale skifederatie FIS kwam nu na bestudering van de beelden tot de conclusie dat het contact tussen de twee freestyleskiesters in de finale onvermijdelijk was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl