NOS Nieuws

Veel vertraging op het spoor, onder meer door storing in storingssysteem

Het treinverkeer heeft vandaag veel hinder ondervonden. Op meerdere trajecten reden geen of minder treinen. Deels kwam dat door problemen die eerder op de dag ontstonden, maar ook door een storing in het storingssysteem van spoorbeheerder ProRail.

Voornamelijk rond Den Haag, Leiden, Amsterdam en Eindhoven waren er problemen op het spoor. Volgens ProRail werkten die problemen door op het treinverkeer in de rest van het land. Inmiddels zijn er alleen rond Leiden nog enkele storingen, waardoor ook het treinverkeer in de rest van de Randstad nog met vertragingen kampt. Buiten de Randstad rijdt alles wel weer naar behoren, zegt ProRail.

De treinhinder had meerdere oorzaken. Vanochtend hadden bijvoorbeeld goederentreinen last van rijp op de bovenleiding. Dat veroorzaakte problemen rond Haarlem en het station Den Haag Mariahoeve. Bij Nijmegen liepen treinen vertraging op door mensen die over het spoor liepen. En rond Leiden leidde een aanrijding tot hinder.

Handwerk

ProRail zegt dat de problemen ook samenhingen met een storing in het eigen storingssysteem. "Dat betekent dat onze collega's op de verkeersleidingsposten alle aanpassingen handmatig moesten doorvoeren."

Inmiddels is die storing verholpen, waardoor de vertragingen en annuleringen volgens de spoorbeheerder snel af moeten nemen.

Afgelopen weekend had de NS problemen met het systeem dat de reisinformatie levert voor onder meer de schermen op stations.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl