In een ziekenhuis in Detroit is Jack Kevorkian overleden. De Amerikaanse voorvechter voor het recht op euthanasie kreeg van tegenstanders de bijnaam Dr. Death, omdat hij meer dan honderd mensen hielp bij een zelfgekozen dood.

Kevorkian begon begin jaren negentig met hulp bij zelfdoding. Hij maakte een 'zelfmoordmachine', waarbij een arts een infuus kon aanbrengen bij een patiënt, die vervolgens zichzelf een dodelijk middel kon toedienen.

Zijn eerste zaak was in 1990, een 54-jarige vrouw die leed aan de ziekte van Alzheimer. Kevorkian werd na haar dood aangeklaagd wegens moord, maar vrijgesproken, omdat de patiënt zelf de laatste handeling had verricht. Ook in drie latere rechtszaken werd hij niet veroordeeld.

Celstraf

Pas toen Kevorkian een euthanasie filmde om het debat aan te zwengelen, kwam het tot een veroordeling. In het nieuwsprogramma '60 Minutes' assisteerde hij bij de zelfmoord van een 52-jarige man met de neurologische ziekte ALS. Te zien was dat hij dit keer zelf de injectie gaf, waarop hij werd aangeklaagd voor doodslag.

In 1999 ging hij de gevangenis in. Bij zijn vrijlating in 2007 was een van de voorwaarden dat hij zou stoppen met hulp bij euthanasie.

Hoewel hij zeven jaar de cel in moest, was Kevorkian er wel in geslaagd euthanasie op de agenda te krijgen. In de afgelopen jaren maakten drie staten hulp bij zelfdoding mogelijk: Oregon, Washington en Montana.

Overigens werd in zijn thuisstaat Michigan juist een wet aangenomen die hulp bij zelfdoding verbood; dat was tot de daden van Kevorkian niet strafbaar.

Embolie

Kevorkian werd een aantal dagen geleden opgenomen in het ziekenhuis wegens een longontsteking en nierproblemen. Daar overleed hij vandaag aan een embolie. "Het was vredig, hij heeft er niks van gemerkt", aldus een woordvoerder.

Hij is 83 jaar geworden.

STER reclame