NOS Nieuws

Australische agenten en omstander gedood in hinderlaag, 'drie daders gedood'

De Australische politie heeft drie mensen doodgeschoten. Dat gebeurde na de dood van twee Australische politiemensen en een burger, zo meldt de politie van Queensland. Volgens de Australische politievakbond zijn de drie vermeende daders gedood.

De agenten waren afkomen op een melding van een vermist persoon. Toen de politie op het afgelegen terrein in Wieambilla aankwam, openden twee mannen direct het vuur.

Er waren vier politiemensen bij het incident betrokken. Twee kwamen om het leven, een raakte er gewond door een schampschot en een vierde wist te ontkomen en alarm te slaan. Diegene raakte wel gewond. De derde dode was waarschijnlijk een buurman die afkwam op het geluid van het schieten.

Gerichte executie

Enkele uren na het incident werden twee mannen en een vrouw door agenten doodgeschoten. Er is nog niets duidelijk over hun identiteit en de toedracht van de zaak, maar de politievakbond zegt dat het gaat om de vermeende daders. De voorzitter van de bond zegt in Australische media dat de dood van de agenten "een gerichte executie" was.

"Dit is het grootste verlies voor de politie van Queensland bij één incident in de recente periode. Het is vreselijk nieuws", zegt commissaris Katarina Carroll in een verklaring. "Het herinnert ons aan de ongelooflijke gevaren waarmee onze agenten worden geconfronteerd tijdens het beschermen van onze gemeenschap."

In het gebied rond Wieambilla, 275 kilometer ten westen van Brisbane, werd na het eerste incident een noodbevel afgegeven. Inwoners werd opgeroepen binnen te blijven. Anderen kregen het advies het gebied voorlopig niet in te gaan.

Premier Albanese heeft zijn medeleven betuigd met de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl