Jelle Brandt Corstius
NOS NieuwsAangepast

Journalist Jelle Brandt Corstius vervolgd voor smaad

Het Openbaar Ministerie vervolgt journalist Jelle Brandt Corstius voor smaad. Tv-producent Gijs van Dam deed in totaal zes keer aangifte tegen Brandt Corstius, aanvankelijk na een publicatie in Trouw waarin Brandt Corstius stelt dat hij tegen zijn wil seks had gehad met een man. Volgens Van Dam was de tekst direct naar hem herleidbaar.

Het gerechtshof in Amsterdam besliste in juli 2019 dat de journalist moest worden vervolgd, nadat het OM tot twee keer toe een aangifte van Van Dam had geseponeerd. Van Dam had daartegen een klacht ingediend.

Het OM heeft nu besloten Brandt Corstius ook te vervolgen voor vier aangiftes die Van Dam heeft gedaan sinds de beslissing van het hof. De laatste was in november 2020. Volgens het OM bestaat er een nauw verband tussen de zes aangiftes. Van Dams advocaat Peter Plasman zei eerder over een van de nieuwe aangiftes dat Brandt Corstius opnieuw had geïmpliceerd dat hij was verkracht.

Zitting volgende week

Het OM zegt wel dat het over de laatste aangiftes nog geen definitief standpunt heeft ingenomen. Dat volgt tijdens de zitting. Die is volgende week donderdag, op 22 december, in de rechtbank in Amsterdam.

Brandt Corstius deed zijn verhaal in 2018 toen de hashtag #MeToo veel mensen, vooral vrouwen, ertoe bracht hun verhaal over seksueel geweld en seksuele intimidatie te delen. In zijn verweer zei Van Dam dat beiden in 2002 in een dronken bui samen in bed belandden, in de tijd dat ze werkten voor het programma Barend & Van Dorp. Van Dam was er producer en Brandt Corstius redacteur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl