NOS NieuwsAangepast

Camping ontruimd wegens veenbrand

Door verslaggeefster Pauline Broekema

In het natuurgebied Aamsveen bij Enschede woedt een heidebrand. Volgens de brandweer begon het met een brand ter grootte van een voetbalveld, maar verspreidt het vuur zich snel.

De brandweer zegt nu dat er 60 hectare natuurgebied is afgebrand. Er zijn meerdere brandhaarden. De brand breidt zich uit in de richting van een bos.

"We werden wakker en er was rook", zegt Vincent Kruys, terreincoördinator van kampeerterrein Aamsveen.

Het eerste uur was spannend. Toen was nog niet helemaal duidelijk hoe de brand zich zou ontwikkelen. De camping van Naturistenvereniging Oost-Nederland werd vrijwel meteen door politie en brandweer ontruimd.

Snelheid

De 200 gasten zijn naar elders overgebracht of wachten buiten de gevarenzone de brand af.

Buurtbewoner Jan Bolscher zegt dat er in de omgeving de afgelopen weken al zorgen waren over de droogte. "Het is veengebied en kurk- en kurkdroog. Je ziet scheuren in de grond en wat nu groen zou moeten zijn, is geel."

Bolscher zag met welke snelheid het vuur zich uitbreidde. "Ik had nog nooit een veenbrand gezien. Het gaat zo snel."

Hulp

Dat is ook de moeilijkheid voor de hulpdiensten, zegt Bolscher. "Het is een natuurgebied met smalle weggetjes en voor je het weet raken brandweerwagens ingesloten en kunnen niet meer keren. Maar er is nu een blushelikopter onderweg."

Niet dat de Bolscher zich grote zorgen maakt. Hij vertrouwt erop dat de brandweer met hulp van collega's uit Duitsland het vuur onder controle krijgt.

De brand is een regelrechte ramp voor de dieren. Jan Tempelman van Landschap Overijssel zegt dat het jaren al gaan duren voordat het gebied hier overheen komt. "De vuurzee was zo intens."

Bassin

Tempelman noemt de slachtoffers: adders, hagedissen, jonge reeën en eenden, vooral wintertalingen. "Jonge reeën blijven liggen, plat op de grond. Dat zegt hun instinct." Ook jonge wilde zwijnen zijn waarschijnlijk niet aan het vuur ontkomen.

Het is een prachtig gebied, zegt Tempelman. "In grootte weliswaar niet te vergelijken met het befaamde Fochteloërveen bij Veenhuizen, maar qua flora en fauna even spectaculair."

Zijn hoop is gevestigd op de brandweer. Terwijl hij met ons zijn zorgen deelt, wordt er een bassin aangebracht met leidingwater, waar de blusvoertuigen en de heli uit kunnen putten.

Foto's

En dan verschijnt de indrukwekkende Chinook, de enorme helikopter met onderaan de waterzak. Hij landt even om het brandweerpersoneel de gelegenheid wil geven met de mobiel een foto's te maken. De aanwezigen drommen samen bij het afzetlint.

Zelfs voor brandweermensen, wel iets gewend, is dit genieten. "Wat is hij geweldig hè", glundert iemand vanachter z'n mobiel. "Kun je je voorstellen dat ze zo'n heli willen wegbezuinigen? Dan streep je toch een paar straaljagers weg?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl