Advocaat hard onderuit bij debuut: Almere laat weinig heel van tiental ADO

De eerste ADO-wedstrijd onder leiding van Advocaat

Dick Advocaat heeft nog niet voor een schokeffect kunnen zorgen bij zijn rentree als trainer. Met zijn jeugdliefde ADO Den Haag ging hij kansloos onderuit bij Almere City FC, een subtopper in de eerste divisie (4-1).

Dat is waar de 75-jarige Advocaat zijn elftal aan het eind van het seizoen ook hoopt terug te vinden, om ondanks een volstrekt mislukte eerste seizoenshelft nog mee te kunnen doen aan de play-offs.

Zonder de geblesseerde topscorer Thomas Verheydt was er nog wel even hoop voor de Hagenezen, toen basisdebutant Malik Sellouki voor een snelle voorsprong zorgde. Er waren kansen op meer, een tweede goal werd zelfs afgekeurd, maar na de plotselinge gelijkmaker van Jeredy Hilterman kantelde het duel.

Hilterman kopte raak uit een vrije trap en mocht kort na rust aanleggen voor een makkelijk gegeven penalty. Hugo Wentges redde, maar moest zich even later wel gewonnen geven toen ook Lance Duijvestijn een strafschop mocht nemen. Daryl Werker had namelijk de 2-1 uit het doel gedoken met de hand en mocht met rood vertrekken.

ADO zeventiende

Met een mannetje meer besliste Hilterman het duel en blijft Almere vijfde. Advocaat vindt ADO terug op plek zeventien, acht punten achter een plek die recht geeft op nacompetitievoetbal.

Almere liet hem intussen zien dat er nog een hoop werk aan de winkel is. Álvaro Peña maakte het Haagse leed op aangeven van Duijvestijn nog wat groter, in een grimmige slotfase.

Samuel Armenteros (links) viert zijn doelpunt tegen Roda

Heracles Almelo heeft het eerste duel na de WK-pauze gewonnen. De koploper was in Kerkrade te sterk voor Roda JC: 1-3. Heracles heeft nu vijf punten voorsprong op PEC Zwolle, dat maandag een thuiswedstrijd speelt tegen Helmond Sport.

Roda stond tegen de koploper al na zeven minuten op voorsprong. Teun Bijleveld drong het strafschopgebied binnen en passeerde met een hard schot Heracles-doelman Michael Brouwer. De vreugde duurde amper drie minuten. Samuel Armenteros maakte van dichtbij, op aangeven van Nikolai Laursen gelijk: 1-1.

Na rust liepen de bezoekers, die de laatste drie duels voor de break ook hadden gewonnen, weg via doelpunten van Emil Hansson en Laursen.

Blokkade Willem II-fans

De bus met de selectie van NAC Breda is met grote vertraging teruggekeerd in Breda, waar honderden fans klaarstonden om hun favorieten te bedanken. De Bredanaars hadden uren daarvoor Willem II in Tilburg met 2-1 verslagen.

Dat leidde juist weer tot onvrede bij een deel van de aanhang van Willem II, die verhaal wilde halen. De kritiek richtte zich met name op trainer Kevin Hofland, die zijn ploeg de afgelopen zes wedstrijden slechts één keer zag winnen. Er werd met witte vlaggen gezwaaid en het publiek zong "Kevin, rot op!".

De geplaagde Willem II-coach Kevin Hofland

Uiteindelijk kon de NAC-bus vertrekken bij het Koning Willem II-stadion waar de rust was wedergekeerd. Kort na het duel had Hofland begrip getoond voor het gemor van de fans, die om het ontslag van de trainer riepen. "Ja, dat doet me wel wat. Ik snap alle emoties, maar ik kan er ook weinig aan doen dat iemand een verkeerde terugspeelbal geeft of dat wij de bal er niet inkoppen", zei Hofland bij ESPN.

De trainer was kritisch op zijn ploeg, die is afgezakt naar de achtste plaats in de eerste divisie. "We komen vroeg op voorsprong en hadden voor rust met 2-0 of zelfs 3-0 voor moeten staan. Maar na rust maken we fouten. Het gaat om de wil om te winnen, we missen leiderschap in de ploeg. Het is mijn taak om er meer uit te halen."