Een van de wegblokkades in het noorden van Kosovo
NOS NieuwsAangepast

Lokale verkiezingen in Kosovo uitgesteld vanwege spanningen

In Kosovo gaan vanwege de spanningen lokale verkiezingen niet door. Volgende week zouden nieuwe gemeenteraden worden gekozen in vier plaatsen waar Servische inwoners in de meerderheid zijn, maar dat is uitgesteld tot april volgend jaar.

De verkiezingen werden uitgeschreven nadat Servische gemeenteraadsleden en burgemeesters waren opgestapt vanwege een rel rond kentekenplaten van Servische inwoners in Kosovo. Na dreigementen over en weer werd daar vorige maand een akkoord over gesloten.

Het besluit om de verkiezingen uit te stellen is genomen door president Osmani, na overleg met politieke partijen en veiligheidsdiensten. Het moet de spanningen in het noordelijk deel van Kosovo verminderen. De Serviërs daar zijn fel tegen de verkiezingen in hun regio.

Wegblokkades

Bijna gelijktijdig met het bekend worden van het besluit braken er in de regio ongeregeldheden uit. Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat "extremistische groepen" wegblokkades hebben opgeworpen. Ook worden schotenwisselingen met de politie gemeld. Twee grensovergangen met Servië werden in verband met de onlusten gesloten.

De blokkades zouden een reactie zijn op de arrestatie van etnische Serviërs die verantwoordelijk worden gehouden voor aanvallen op stemlokalen.

Servië heeft in reactie op de onrust laten weten Servische militairen en politiemensen te willen stationeren in het noorden van Kosovo. Daarvoor zal het waarschijnlijk de komende dagen een officieel verzoek doen bij de commandant van de NAVO-troepenmacht KFOR, zo liet president Vucic weten.

Die mogelijkheid om Servische troepen te stationeren in Kosovo berust op een resolutie van de VN-Veiligheidsraad uit 1999. Daarin staat dat er maximaal duizend militairen, politiemensen en douanefunctionarissen kunnen worden ingezet op strategische plekken zoals orthodox-christelijke heiligdommen en grensovergangen.

De resolutie is aangenomen voordat een flink deel van de internationale gemeenschap Kosovo's onafhankelijkheid erkende. De verwachting is dan ook niet dat het verzoek om Servische troepen te stationeren zal worden toegewezen. Ook president Vucic zei zich daarover geen illusies te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl