Thomas Bach, IOC-voorzitter
NOS Voetbal

IOC wil sporters uit Rusland en Belarus in Azië weer toelaten

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de weg vrijgemaakt voor sporters uit Rusland en Belarus om in ieder geval in Azië weer te kunnen meedoen aan internationale evenementen. Tijdens een bijeenkomst werd vrijdag een motie van het Aziatisch olympisch comité aangenomen.

Het IOC legde begin dit jaar sancties op aan beide landen na de Russische invasie in Oekraïne, die wordt gesteund door Belarus. Het comité deed toen de aanbeveling om Russische atleten te weren, of ze alleen zonder hun nationale symbolen te laten meedoen aan internationale evenementen. Vrijwel alle sportbonden namen dat over.

Volgens het olympisch comité van Azië is het argument dat sporters uit Rusland en Belarus vanwege hun eigen veiligheid worden geweerd van internationale evenementen niet langer van toepassing.

Verbod op vlag, volkslied, kleuren

Het IOC zei vrijdag in een verklaring dat het leiding wil geven aan de verdere verkenning van het voorstel uit Azië. De betreffende sporters zouden zich nog wel moeten houden aan bepaalde voorwaarden, waaronder het verbod op vlag, volkslied, kleuren of andere identificaties van Rusland en Belarus bij sportevenementen.

Wanneer de atleten uit Rusland en Belarus weer welkom zijn in Azië, is nog niet duidelijk. IOC-voorzitter Thomas Bach: "De sancties blijven van kracht, maar we moeten ook de integriteit van de internationale evenementen bewaken. Internationale competities moeten voor iedereen eerlijk zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl