Het Europees Parlement in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar omkoping in Europarlement door Qatar, vicevoorzitter opgepakt

Justitie in België verdenkt "een land in de Perzische Golf" van omkoping in het Europees Parlement. Volgens verschillende Belgische media gaat het om Qatar. Het onderzoek zou losstaan van het WK voetbal, dat nu in dat land wordt gespeeld.

De politie deed vanochtend op zestien plaatsen in Brussel en omgeving invallen in een onderzoek naar corruptie, witwassen en het vormen van een criminele organisatie. Volgens justitie loopt het onderzoek al maanden. Meerdere mensen zijn opgepakt voor verhoor.

Onder hen is volgens het Vlaamse weekblad Knack Eva Kaili, een van de vicevoorzitters van het Europees Parlement. Haar huis is vanavond doorzocht. Ze was sinds 2014 parlementslid namens de Griekse partij PASOK, die lid is van de sociaaldemocratische fractie waar ook de PvdA deel van uitmaakt.

Sinds dit jaar is Kaili een van de veertien vicevoorzitters van het parlement. Ze had eind oktober nog een ontmoeting met een hoge Qatarese functionaris, zo blijkt uit berichten op Twitter. PASOK heeft haar vanavond uit de partij gezet.

Grote sommen geld

Volgens het federaal parket in België probeerde het land de economische en politieke besluiten van het Europees Parlement te beïnvloeden. Dat gebeurde door "het betalen van grote geldsommen of het aanbieden van grote geschenken aan derden met een belangrijke politieke en/of strategische positie binnen het Europees Parlement".

Onder de verdachten is volgens de krant Le Soir en weekblad Knack ook een voormalige Italiaanse parlementariër van de sociaaldemocratische fractie. Bij hem thuis zou zo'n 500.000 euro cash zijn gevonden.

Ook een Italiaanse vakbondsman zou zijn aangehouden, net als een parlementair assistent en een lobbyist. Ook zijn computers en telefoons in beslag genomen. Een van de verdachten zou ook banden hebben met de EVP-fractie, waar het CDA deel van uitmaakt.

"Als deze verdenkingen waar zijn, is dat ronduit schandalig en diep triest", zegt de PvdA-fractie in een verklaring. "We hebben de mensenrechtensituatie in Qatar herhaaldelijk aangekaart binnen het Europees Parlement, en zullen dat ook blijven doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl