NOS NieuwsAangepast

BKR wil ook hypotheekschuld registreren, huizenbezitters vrezen voor privacy

Het schuldenregister Bureau Krediet Registratie (BKR) wil hypotheekschulden gaan bijhouden. Dat zou volgens de stichting achter het register nodig zijn om kwetsbare starters op de woningmarkt beter te beschermen tegen te hoge schulden.

Het zou betekenen dat bijvoorbeeld een telefoonaanbieder of de aanbieder van een consumentenlening ook de hoogte van de hypotheek van een klant krijgt te zien bij het afsluiten van een nieuw abonnement.

De Telegraaf schrijft over kritiek van Vereniging Eigen Huis op het plan. "Je wil niet dat vertrouwelijke informatie over je hypotheek zomaar bij Wehkamp of in elke belwinkel terechtkomt", stelt een woordvoerder.

Banken niet enthousiast

Zo'n vaart lijkt het niet te lopen. Ook de banken en verzekeraars zijn niet enthousiast over het plan. De hypotheekinformatie is al te vinden zeggen ze. "Dat kan eenvoudig bij het Kadaster waardoor registratie bij BKR niets toevoegt", schreven de banken en verzekeraars in juni al gezamenlijk in een consultatie. Bovendien gaat het alleen om nieuwe hypotheken. "Daarmee is het register bij voorbaat onvolledig."

Het BKR geeft aan dat kredietverstrekkers zelf kunnen kiezen om de hypotheekgegevens van hun klanten in het register te zetten. Nu de banken en verzekeraars lijken af te haken is het aannemelijk dat de registratie maar voor weinig mensen gaat gelden. Bijvoorbeeld voor starters die een tweede hypotheek hebben via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Dat fonds leent starters op de woningmarkt extra geld zodat ze kans maken op een huis.

"Het is voor onze klanten belangrijk dat er een goed overzicht van de financiële situatie is", zegt een woordvoerder van het fonds dat gefinancierd wordt met overheidsgeld. Het fonds is daarom wel voorstander van het registeren van hun hypotheken bij het BKR. Ook omdat bij hun hypotheken de aflossing pas na drie jaar begint.

'Kwetsbare positie'

Het BKR houdt bij als consumenten achterstanden op leningen hebben en deelt die informatie met bedrijven als de consument een nieuwe lening wil. Dat is bedoeld om grote betalingsproblemen te voorkomen. Voorheen werd de hoogte van de hypotheek niet bijgehouden.

Het is al jaren een wens van het schuldenregister om dit wel te gaan doen, maar door bezwaren van hypotheekverstrekkers kwam het er niet van.

BKR zegt dat het plan nu is gemaakt mede op verzoek van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Om te voorkomen dat mensen te diep in de schulden terechtkomen, vroeg het fonds samen met toezichthouder AFM aan het BKR om ook hypotheken te gaan registreren.

Privacyregels

Daarop besloot het register om de hypotheekschuld van alle Nederlanders op te nemen, zodat geldverstrekkers aan hun zorgplicht kunnen voldoen. "Het is natuurlijk een heet hangijzer", zei Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van BKR, in het NOS Radio 1 Journaal. "Meer registreren leidt tot controverse."

Hij zegt dat er goed wordt gekeken of registratie in strijd is met privacyregels. Het BKR wil ook hypotheekverstrekkers gaan informeren als iemand ergens een betalingsachterstand oploopt. Dat wil het register doen na een achterstand van een paar maanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl