Rechtbanktekening: Eerste zittingsdag van aanslagenproces in Brussel
NOS Nieuws

Op eerste dag proces aanslagen Brussel wil één verdachte al niet meer praten

Op de eerste dag van het proces tegen de verdachten van de terroristische aanslagen in Brussel heeft verdachte Mohamed Abrini zich beklaagd over de omstandigheden van het transport naar de rechtszaal. Abrini zei geen vragen meer te willen beantwoorden van de voorzitter of de jury als dit niet verandert. "Ik word naar hier gebracht met luide, satanische muziek en een blinddoek. We worden niet gerespecteerd", citeren Belgische media hem.

De terreurverdachte zei zich vernederd te voelen bij elk transport, omdat hij zich elke keer moet uitkleden en een blinddoek moet dragen. "Ik zal niets zeggen tot het einde van het proces als het zo blijft doorgaan", zei hij. Bij een eerder proces in Frankrijk zou er "wel respectvol" met hem zijn omgegaan.

In België is vandaag het proces begonnen tegen tien mannen die terechtstaan voor de terroristische aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. 32 mensen kwamen om het leven en er vielen honderden gewonden bij twee explosies op Brussels Airport (luchthaven Zaventem) en een in de metro bij station Maalbeek in het centrum van de stad.

De mannen staan terecht voor het plegen van 32 moorden en 687 pogingen tot moord met een terroristisch motief. Ook worden ze beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie. De verdachten riskeren een levenslange gevangenisstraf.

Vandaag stond de zitting in het teken van het identificeren van de partijen en uitleg over het verloop van het proces.

Het is geen waardig proces als de detentie niet waardig is.

Jonathan De Taye, advocaat

Ook Jonathan De Taye, advocaat van verdachte Ali El Haddad Asufi, en Vincent Lurquin, de advocaat van Hervé Bayingana Muhirwa, beklaagde zich over de omstandigheden rondom het transport. De beschuldigden zouden volgens De Taye dagelijks naakt gefouilleerd worden "om de anus te inspecteren". "Denken ze hier misschien een pistool te vinden? Moet dit in een rechtstaat? Het is geen waardig proces als de detentie niet waardig is." Volgens Lurquin droeg verdachte Muhirwa al acht dagen dezelfde kleren.

De Taye zei dat hij om deze redenen morgen "meer dan waarschijnlijk" een kort geding aanspant en zal vragen om het proces in de tussentijd te schorsen. Als er geen sprake is van een schorsing zal morgen het voorlezen van de samenvatting van het onderzoek plaatsvinden.

Onderstaande terugblik op de aanslagen in 2016 bevat schokkende beelden:

De IS-aanslagen in Brussel op 22 maart 2016

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl