ANP (bewerking NOS)
NOS Nieuws

Wekdienst 3/12: Nederland treft VS op WK • Winkeldrukte vanwege Sinterklaas

Goedemorgen! Het Nederlands elftal neemt het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK voetbal in Qatar, in de steden is het waarschijnlijk druk met mensen die inkopen doen voor Sinterklaas en DJ Hardwell treedt voor het eerst sinds 2018 met een grote show op in Nederland.

Eerst het weer: vandaag is het aanvankelijk grijs. Later breekt op diverse plaatsen de zon af en toe door. Het blijft zo goed als droog en bij een stevige noordoostenwind wordt het ongeveer 2 graden. In de komende dagen houdt bewolking de overhand en vooral maandag is neerslag niet uitgesloten. Het wordt wel iets minder koud.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Nederlands elftal speelt op het WK in Qatar in de achtste finale tegen de Verenigde Staten. De wedstrijd begint om 16.00 uur (Nederlandse tijd) en wordt gespeeld in het Khalifa stadion van Doha.
  • Ook Argentinië en Australië nemen het tegen elkaar op in de achtste finale. Deze wedstrijd begint om 20.00 uur.
  • Veel families en vrienden vieren dit weekend Sinterklaas. In de steden zal het daarom waarschijnlijk druk zijn met mensen die de laatste inkopen doen.
  • DJ Hardwell staat met zijn comebacktour Rebels Never Die in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het is zijn eerste grote show in Nederland sinds 2018.

Wat heb je gemist?

Een gerechtshof in Tanzania heeft elf mensen ter dood veroordeeld voor de moord op een bekende activist die stroperij bestreed. Het slachtoffer, Wayne Lotter, werd vijf jaar geleden doodgeschoten in Dar es Salaam.

De 51-jarige Zuid-Afrikaan was de directeur en medeoprichter van PAMS, een stichting voor natuurbehoud. Lotter richtte zich met name op het tegengaan van de handel in wilde dieren. Hij werd in augustus 2017 vermoord nadat zijn taxi in een buitenwijk van Dar es Salaam was klemgereden.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Man opgepakt voor moord op rapper Takeoff: de arrestant is een man van 33. Hij is aangeklaagd voor moord. De 28-jarige Takeoff werd in de vroege ochtend van 1 november doodgeschoten na een feest op een bowlingbaan in de Amerikaanse stad Houston. Hij zou een onschuldig slachtoffer zijn geweest.
  • Nederlandse projecten grijpen naast 'milieu-Nobelprijzen' van prins William: In de categorie voor het verbeteren van de oceanen was het Nederlandse project The Bubble Barrier genomineerd, een gordijn van luchtbellen dat plastic uit rivieren haalt. De prijs ging naar een Australisch initiatief om inheemse vrouwen meer te betrekken bij het behouden van het Great Barrier Reef.

En dan nog even dit:

Chinese medewerkers van TikTok hebben sinds gisteren toegang tot gegevens van Europese gebruikers. Volgens verschillende juristen is dit in strijd met de Europese privacyregels. De leerlingen van De Meergronden in Almere vinden het "raar" en "eng" dat medewerkers van TikTok bij hun gegevens kunnen. Maar stoppen? Daar denken ze niet aan.

Jongeren balen van delen data TikTok met China, 'maar ik kan niet zonder'

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl