ANP
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne meldt 'bloederige post' bij meerdere Europese ambassades

Oekraïense ambassades in Europa hebben pakketjes met bloed en dierenogen ontvangen. Het zijn de ambassades in Nederland, Hongarije, Polen, Kroatië en Italië, schrijft een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn Facebookpagina. In de loop van de middag werd duidelijk dat de Oekraïense ambassade in Madrid eveneens een pakketje met dierenogen heeft ontvangen. Ook de consulaten in Napels (Italië), Krakau (Polen) en Brno (Tsjechië) kregen zo'n pakketje.

"De pakketjes waren gedrenkt in een vloeistof met een bepaalde kleur en bijbehorende geur", schrijft de woordvoerder, Oleg Nikolenko, over de "bloederige post". De Oekraïners onderzoeken de betekenis van deze dreiging, zegt hij.

Meer diplomatieke posten van de Oekraïners zijn volgens Nikolenko doelwit geworden. De deur van de woning van de ambassadeur in het Vaticaan is vernield en de ambassade in Kazachstan kreeg een bericht over een landmijn. Die mijn werd overigens niet aangetroffen. De Oekraïense ambassade in de VS kreeg een brief met daarin een kopie van een kritisch artikel over Oekraïne.

'Campagne van terreur en intimidatie'

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Koeleba spreekt van een "goed geplande campagne van terreur en intimidatie" om de ambassades en consulaten van het land te terroriseren. "Ze proberen ons te intimideren, maar dat is zinloos. We zullen ons blijven inzetten voor de overwinning van Oekraïne." De beveiliging rond de ambassades wordt aangescherpt, meldde Koeleba verder.

Gisteravond zei hij tegen de Oekraïense tak van persbureau Interfax al dat zeker drie diplomaten dreigbrieven hadden ontvangen, waarbij de brieven gedoopt waren in een rode vloeistof.

Die melding kwam een dag na de reeks verdachte pakketjes die op tal van plekken in Spanje werden bezorgd. Een bombrief ontplofte nabij de Oekraïense ambassade in Madrid; een Oekraïense medewerker vertrouwde het pakket, dat was gericht aan de ambassadeur, niet en besloot het daarom zonder omstanders te openen buiten het gebouw.

Ook kwam er een bombrief binnen bij een wapenfabrikant in Zaragoza die granaatwerpers heeft gedoneerd aan Kiev. Verder werd er een mogelijk explosief mechanisme ontdekt in een envelop die werd afgeleverd bij de luchtmachtbasis Torrejón de Ardoz bij Madrid. Ook werden gisteren bombrieven onderschept bij het ministerie van Defensie en bij de Amerikaanse ambassade in Madrid.

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken noemt de post voor de Oekraïense ambassades walgelijk: "Ik ga ervan uit dat dit bedoeld is om te intimideren. En het is ook buitengewoon onaangenaam voor individuele medewerkers in Den Haag en andere steden, die dit overkomt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl