Lava vanuit Mauna Loa, gezien vanaf een afstand
NOS Nieuws

Lavastroom uit vulkaan Hawaï kruipt richting belangrijke snelweg

Een lavastroom die is ontstaan na de uitbarsting van de vulkaan Mauna Loa op Hawaï kruipt langzaam richting de belangrijkste snelweg op Big Island, het grootste eiland van de archipel.

De Daniel K. Inouye Highway is op Big Island de snelste verbinding tussen de oost- en westkust van het eiland. In een laatste update over de uitbarsting meldt het Amerikaanse instituut U.S. Geological Survey dat de lava uit Mauna Loa de weg tot op zo'n 5 kilometer afstand is genaderd. De snelheid van de lavastroom is vanwege het steeds vlakker wordende terrein wel afgenomen naar zo'n 40 meter per uur.

Het instituut verwacht dat de lavastroom op zijn vroegst over een week bij de snelweg is aangekomen. "Maar dat hangt af van tal van variabelen, die de komende uren of dagen mogelijk nog veranderen", schrijven de geologen.

Sinds zondag spuwt Mauna Loa lava uit. Het is de eerste uitbarsting van de grootste actieve vulkaan ter wereld in bijna veertig jaar.

Het natuurfenomeen trekt veel bekijks op Big Island:

 • AP
  Een man telefoneert in zijn auto, terwijl achter hem de lavastroom uit Mauna Loa te zien is
 • AP
  De Daniel K. Inouye Highway stroomde vol met auto's met daarin mensen die een glimp willen opvangen van de uitbarsting
 • AP
  Mensen fotograferen van een afstand de lavastroom van Mauna Loa
 • AFP
  De oranje gloei van de lavastromen en -fonteinen is in het donker op veel plekken op Big Island te zien

De hulpdiensten op Hawaï benadrukken dat de lavastromen vooralsnog geen bedreiging vormen voor de bevolkte gebieden op Big Island, zoals bij de vorige uitbarsting in 1984 wel het geval was. Toen stopte de lavastroom op zo'n acht kilometer van Hilo, de grootste stad van het eiland.

Wel zijn er uit voorzorg twee noodonderkomens geopend.

De uitbarsting houdt nog wel even aan, verwacht de U.S. Geological Survey. Er worden nog altijd aardbevingen waargenomen rond de plekken waar de lava uit de aarde stroomt, wat aangeeft dat er magma wordt aangevoerd.

Mauna Loa is een van de vijf vulkanen die samen het hoofdeiland van Hawaï vormen. Dat is het meest zuidelijk gelegen eiland van de archipel in de Grote Oceaan. Vanaf de zeebodem gemeten is de vulkaan zo'n 9 kilometer hoog. Hij torent iets meer dan 4 kilometer boven de zeespiegel uit.

Het gaat om een zogenoemde schildvulkaan. Erupties zijn doorgaans niet explosief. Ook komt er over het algemeen minder rook en as vrij. Mauna Loa is een stuk groter dan Kilauea, de vulkaan op hetzelfde eiland die in 2018 uitbarstte waardoor ruim 700 woningen verwoest werden.

Beelden van de uitbarsting van Mauna Loa:

Grootste actieve vulkaan ter wereld barst uit op Hawaï

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl