Het gaat om het schilderij 'Zelfportret in geel-roze'
NOS Nieuws

'Amsterdams' zelfportret Max Beckmann geveild voor recordbedrag

Een zelfportret van de Duitse expressionistische schilder Max Beckmann is in Berlijn geveild voor ruim 23 miljoen euro. Dat is verreweg het grootste bedrag dat ooit in Duitsland op een veiling is neergeteld voor een schilderij.

Het gaat om het werk Zelfportret in geel-roze, dat Beckmann in de Tweede Wereldoorlog maakte toen hij in Amsterdam woonde. Hij was Duitsland in 1937 ontvlucht omdat Adolf Hitler zijn kunst als "ontaard" had bestempeld.

Beckmann zou tien jaar in Amsterdam blijven en maakte in die tijd naar schatting 280 schilderijen. In 1947 vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij drie jaar later op 66-jarige leeftijd overleed.

Zwitserland

Zelfportret in geel-roze was in het bezit van Beckmanns vrouw tot haar overlijden in 1986. Later kwam het in een Zwitserse privécollectie terecht.

Ook nu komt het doek in Zwitserse handen, meldt het Berlijnse veilinghuis Grisebach. Verdere details over de koper zijn niet bekendgemaakt. De veiling begon met een beginwaarde van 13 miljoen euro en het eindbod kwam ruim drie minuten later.

Trompet

De 23 miljoen euro is veel hoger dan het vorige veilingrecord in Duitsland. Ook dat stond op naam van Beckmann: in 2018 werd bij hetzelfde veilinghuis 5,5 miljoen euro betaald voor zijn werk De Egyptische vrouw.

Internationaal werd wel al eens omgerekend 23 miljoen euro betaald voor een werk van Beckmann. In 2001 ging Zelfportret met trompet voor dat bedrag onder de hamer in New York.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl