NOS Voetbal

Ziyech pakt groepswinst met Marokko: 'We hebben geschiedenis geschreven'

Met zijn eerste WK-doelpunt en plaatsing voor de achtste finales beleefde Hakim Ziyech met Marokko tegen Canada een geweldige avond. De oud-Ajacied vond dat zijn ploeg de historische zege verdiend had.

"We hebben ons eigen spel gespeeld vandaag", zei Ziyech kort na het duel. "We speelden onze eigen wedstrijd, met onze eigen tactiek en strategie. Het is gegaan zoals we wilden."

Ziyech maakte in de openingsfase van de wedstrijd zijn eerste WK-goal, een fraaie boogbal over de Canadese doelman Miljan Borjan. "Het is heel bijzonder dat ik een doelpunt heb gemaakt. Scoren op een WK is een droom die uitkomt."

Bekijk het doelpunt van Hakim Ziyech tegen Canada:

Vanzelf ging het trouwens niet, die eerste WK-goal realiseren. Op het WK 2018 miste Ziyech een dot van een kans, op het huidige toernooi had hij tegen België pech dat een doelpunt werd afgekeurd voor (nipt) buitenspel. De ban is nu dus gebroken.

Maar belangrijker dan zijn doelpunt of het spel tegen Canada vond Ziyech de historische waarde van de prestatie die zijn ploeg leverde. Voor het eerst sinds 1986 overleefde Marokko de groepsfase op een WK. "We hebben geschiedenis geschreven", zei Ziyech.

Een overzicht van de knock-outfase van het WK:

Knock-outfase WK

Zo keek bondscoach Walid Regragui er ook naar. "We hebben heel veel mensen heel gelukkig gemaakt vanavond. En het is niet de bedoeling dat het hier stopt voor ons. We willen nog verder komen dan de achtste finales. Maar ons eerste doel was de groepsfase te doorstaan. Dat is alvast gelukt."

Tranen bij vader En-Nesyri

De tweede Marokkaanse goal tegen Canada kwam van Youssef En-Nesyri. De spits is vaak mikpunt van kritiek: hij worstelt dit seizoen bij zijn club Sevilla met zijn vorm. In La Liga scoorde hij dit seizoen nog niet.

Ook bij Marokko wilde het niet altijd vlotten, maar tegen Canada sloeg hij weer eens toe. En-Nesyri is door zijn goal de eerste Marokkaanse speler ooit die op twee WK's heeft gescoord. Hij trof in 2018 doel tegen Spanje.

Een beeld van zijn vader, die in het Al-Thumama Stadion in tranen naar zijn scorende zoon keek, gaat massaal rond op Marokkaanse sociale media.

Ziyech, Regragui en En-Nesyri kunnen zich in de achtste finales opmaken voor een treffen met Spanje. Op het WK in Rusland speelden de twee landen met 2-2 gelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl