FvD-leider Baudet tijdens de presentatie van Forum-app (zie scherm)
NOS Nieuws

RTL onderzoekt Forum-app en die blijkt lek, privégegevens leden op straat

Volgens onderzoek van RTL Nieuws is de dit weekend gelanceerde Forum-app voor de leden van FvD lek. De gegevens van alle 92.000 leden en voormalige leden kwamen daardoor op straat te liggen, zegt RTL. Het lek is volgens RTL inmiddels gedicht.

Het gaat om namen, adressen, telefoonnummers en bankgegevens, ook van de FvD-politici. "Ook zie je sinds wanneer ze lid zijn, of ze contributie hebben betaald en hoeveel", schrijft RTL. Uit de gegevens blijkt dat ruim 43.000 leden tot nu toe dit jaar hun contributie hebben betaald.

Volledig automatisch

In een persbericht laat FvD weten de zaak te onderzoeken. De partij werd naar eigen zeggen door RTL gewaarschuwd "dat er mogelijk een vijandige aanval op onze IT-systemen heeft plaatsgevonden".

Maar RTL zegt dat het systeem, de verbinding tussen de app en de site van FvD, niet controleerde wie welke gegevens opvroeg. "Iedereen kan bij Forum opvragen wie er bij welk nummertje hoort. Het is daardoor mogelijk om volledig geautomatiseerd het gehele ledenbestand van Forum op te vragen en te downloaden."

FvD heeft uit voorzorg "gevoelige systemen uit de lucht gehaald". De partij onderzoekt of er mogelijk onrechtmatig gegevens zijn ontvreemd en heeft een advocaat ingeschakeld voor het geval er sprake is van strafbare feiten.

Forensisch onderzoek

"Wij laten op dit moment een forensisch onderzoek verrichten en zullen, afhankelijk van de uitkomsten daarvan, besluiten om al dan niet aangifte te doen." Ook zal de Autoriteit Persoonsgegevens worden geïnformeerd.

FvD-leider Baudet presenteerde de app afgelopen weekend op het ledencongres. Die kon vanaf dat moment worden gedownload. Voor toegang is een lidmaatschapsnummer nodig. Het is de bedoeling dat leden elkaar via de app gaan vinden voor vacatures, producten en "in contact kunnen komen met gelijkgestemden", zoals Baudet het omschreef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl