NOS Voetbal

De Roon weet dat het alles of niks is tegen de VS: 'Kunnen ons geen foutje permitteren'

Het Nederlands elftal staat zaterdagmiddag om 16.00 uur Nederlandse tijd tegenover de Verenigde Staten. Inzet is een plaats in de kwartfinales. "Je kan je geen enkel foutje permitteren", weet Marten de Roon. "Je kan niet verliezen."

De Roon vertelt tijdens een persmoment twee dagen voorafgaand aan de wedstrijd zich geen zorgen te maken over het nog niet sprankelende spel van Oranje. "Ik word graag wereldkampioen zonder dat ik een goede wedstrijd heb gespeeld, hoor."

"Natuurlijk wil iedereen goed spelen, het liefst iedereen van de mat spelen, 5-0 winnen en kampioen worden. Maar dat is niet altijd zo. We zijn zoekende, dat is wel duidelijk."

"Het positieve dat we nog steeds niet verloren hebben", probeert De Roon er een positieve draai aan te geven. "Dus als we niet goed spelen, behalen we wel resultaat. Dat geeft misschien ook vertrouwen dat het alleen maar beter kan worden."

De middenvelder, die tegen Qatar voor het eerst een basisplaats had dit WK, zegt te hopen dat het spel van het Nederlands elftal beter gaat worden dit toernooi. "Maar het eerste doel is gewoon verder komen."

Kritiek van buitenaf krijgt De Roon nauwelijks mee. "Ik lees niet zo veel, want wat heeft dat voor nut? Het is beter om binnenskamers samen naar oplossingen te zoeken en we zijn hard op zoek. We zijn niet bewust slecht aan het spelen."

Vertrouwen bij Dumfries

Datzelfde meldt Denzel Dumfries. "We analyseren heel goed wat we beter kunnen doen, maar het belangrijkste is winnen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we het beter gaan doen."

De 26-jarige rechtsback kijkt alvast vooruit naar het treffen met de Verenigde Staten. "We hebben ze geanalyseerd en het is een goede ploeg, ze hebben veel energie. Ze doen het goed. Ze willen ook voetballen, willen vooruit en druk geven. Dat komt ook ons spel ten goede. Ik denk dat het ons zeker ligt."

Bij de Verenigde Staten is Christian Pulisic waarschijnlijk weer van de partij. De 24-jarige spits maakte dinsdag tegen Iran de winnende treffer, maar raakte bij zijn doelpunt geblesseerd en moest gewisseld worden.

Plan tegen Pulisic

Volgens Dumfries is Oranje goed voorbereid op de aanwezigheid van Pulisic. "We hebben een plan, maar dat vertel ik niet. Dat zou stom zijn", lacht hij.

De 40-voudig international geeft bij het ontbreken van de bondscoach op het persmoment ook direct een medische update over Jeremie Frimpong en Stefan de Vrij. Frimpong hield aan de training van woensdag een pijnlijke enkel over en De Vrij trainde apart.

"Met Stefan gaat het uitstekend", zegt Dumfries over zijn ploeggenoot bij Inter. "Voor zover ik weet gaat het goed met hem. Met Frimpong gaat het ook goed, hij is ook fit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl