Trekkers rondom het centrum van Zwolle
NOS NieuwsAangepast

Boerenprotest voorbij, trekkers rijden na urenlang protest weg uit Zwolle

Het boerenprotest in Zwolle lijkt afgelopen. De meeste trekkers maken rechtsomkeert, en de tientallen boeren die bij het gemeentehuis op burgemeester Snijders wachtten, taaien ook af.

Eerder probeerden trekkers het centrum van Zwolle te bereiken om met de burgemeester te praten. De politie blokkeerde de bruggen richting het centrum, waardoor er een file van trekkers ontstond. Een aantal boeren liep toen richting het gemeentehuis.

De boeren wilden in gesprek met Snijders over het noodbevel dat hij eerder vandaag had uitgevaardigd. De burgemeester wilde ook wel in gesprek met de boeren, maar wilde eerst weten wie de leiding had in de demonstratie en wat de wensen waren.

Vrijdag hebben de boeren en de burgemeester opnieuw contact om te zien of een gesprek mogelijk is, zegt Snijders' woordvoerder tegen persbureau ANP.

Arrestaties eerder op de dag

Eerder vandaag blokkeerden de boeren een stuk van de weg tussen het provinciehuis en de tegenovergelegen rechtbank in Zwolle. De politie en de Mobiele Eenheid (ME) waren met meerdere voertuigen aanwezig. De politie greep in met een shovel. Drie mensen werden aangehouden. Twee voor ambtsbelemmering en het niet opvolgen van aanwijzingen en de derde voor belediging.

Trekkers die op de rijbaan geparkeerd stonden, werden op last van de politie ergens anders neergezet. Er waren geen ambtenaren in het provinciehuis aanwezig. Zij hadden vanochtend hun werkplek al uit voorzorg verlaten.

Ondertussen vaardigde de Zwolse burgemeester een noodbevel uit, waarin onder meer stond dat de boeren geen meststrooiers of giertanks mee mochten brengen. Dat noodbevel geldt tot 02.00 uur op vrijdag.

Shovel ingezet

Op beelden van vanochtend is te zien dat een agent in een shovel boeren dwingt hun trekkers weg te halen. Een van de boeren had met zijn trekker een politievoertuig klemgezet, meldt de politie. De bestuurder van de trekker is een van de aangehouden personen.

De politie zette de shovel bij zeker twee trekkers in. Op beelden is te zien hoe de eerste trekker een stuk van de grond werd getild door de shovel, waarna een aanwezige op de band van de trekker sprong en de shovel probeerde tegen te houden. Vervolgens reed deze trekker weg.

Dezelfde man probeerde daarna weer de shovel tegen te houden, maar werd gestopt door de politie. Daarna reed de shovel tegen een tweede trekker aan.

Dat is te zien in deze video:

Twee weken geleden trokken boeren ook al naar het provinciehuis. Ze stelden toen het ultimatum dat Overijssel uiterlijk vandaag zou stoppen met het opleggen van dwangsommen aan PAS-melders, dat zijn boeren die eerst geen vergunning nodig hadden voor hun
stikstofneerslag, maar sinds 2019 wel.

Ook eisten ze dat extern salderen weer mogelijk zou worden: dat is het inzetten van stikstofruimte van bijvoorbeeld stoppende collega's om zo PAS-melders de gelegenheid te geven toch legaal door te werken.

Het bleef lange tijd onduidelijk of er vandaag stil zou worden gestaan bij die 'deadline'. Vanochtend werd duidelijk dat er groepen trekkers naar Zwolle trokken.

De boeren die naar de provinciehoofdstad zijn getrokken, komen volgens RTV Oost uit Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel:

Boeren protesteren bij het provinciehuis in Zwolle: 'Dit pikken we niet'

De Overijsselse gedeputeerde Tijs de Bree (PvdA) zei twee weken geleden al dat hij niet kan afzien van handhaving, omdat er een uitspraak van de rechter ligt die de provincie dwingt dit te doen.

Ook extern salderen is niet gemakkelijk te regelen, zei collega-gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP). "Er is vorig jaar een uitspraak gedaan waarin wordt gezegd dat je eerst moet toetsen of je die vergunning wel mag gebruiken, en dat je de vergunningsruimte eerst moet gebruiken om ervoor te zorgen dat er minder stikstof in de natuur terechtkomt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl