NOS NieuwsAangepast

Utrecht eerste gemeente die huizen onder dwang aardgasvrij maakt

Utrecht wordt zeer waarschijnlijk de eerste gemeente die bewoners gedwongen van het aardgas afhaalt. Het gaat om 320 huurwoningen in de wijk Overvecht-Noord die vanaf 1 januari 2024 geen gas meer krijgen.

Vandaag stemt de gemeenteraad erover. Woningcorporatie Mitros en wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) stellen in de Volkskrant dat "het noodzakelijk is om vaart te maken met de energietransitie".

Dwang als extra middel

Volgens de krant was bij een raadpleging 5 procent van de 320 huishoudens tegen het overstappen op elektrisch koken. 92 procent was voor, 3 procent onthield zich van stemming.

Juridisch zaten er nog wat haken en ogen aan de kwestie, maar een wijziging in de Crisis- en herstelwet maakte het voor de gemeente Utrecht mogelijk om dwang toe te passen. Daarvoor moet minimaal 70 procent van de bewoners van een blok van het gas af willen, alleen dan mag de hoofdgasaansluiting verwijderd worden.

De overstap in de Utrechtse wijk komt niet uit de lucht vallen. Sinds 2017 is de wijk een van de proeftuinen in het project 'Programma Aardgasvrije Wijken'.

Ruim twee jaar geleden werd de wijziging in de Crisis- en herstelwet aangenomen, waarbij Utrecht als eerste gemeente van Nederland de bevoegdheid kreeg om inwoners van een wijk verplicht van het aardgas af te halen.

Geldverspilling

De gasleidingen in de wijk Overvecht-Noord zijn zo verouderd dat ze vervangen moesten worden. Vervanging zou volgens de gemeente verspilling zijn, omdat de gasleidingen maar tot 2030 zouden blijven functioneren. Dan moeten in het hele land 1,5 miljoen huishoudens van het gas af zijn.

Bewoners van de Utrechtse wijk gebruiken alleen gas om te koken. De gemeente heeft de bewoners een aanbod gedaan voor de overstap: 500 euro ontvangen of een inductiekookplaat met een nieuwe pannenset.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl