In de flat in Spijkenisse wordt onderzoek gedaan naar de gevaarlijke stof
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Bewoners Spijkenisse urenlang hun huis uit na vondst explosief

De politie heeft een deel van een flat in Spijkenisse gisteren ontruimd na de vondst van een gevaarlijke stof. De bewoners van veertien appartementen moesten urenlang hun huis uit, terwijl de politie onderzoek deed.

De Explosieven Opruimingsdienst heeft het explosief buiten gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Er zijn twee mensen opgepakt.

De explosieve stof wordt tot ontploffing gebracht:

EOD brengt explosieve stof tot ontploffing bij flat in Spijkenisse

De politie kwam rond 15.00 uur in actie omdat een 33-jarige man uit Spijkenisse iemand zou hebben bedreigd met een pistool, meldt Rijnmond. Toen de politie het appartement van de verdachte binnenviel om hem en zijn medebewoonster (32) op te pakken, stond daar een doos met een gevaarlijke stof,

Eén gram kan wonden veroorzaken

Voor alle zekerheid werden de omliggende appartementen direct ontruimd en werd de straat afgesloten.

Uit onderzoek bleek al snel dat de gevaarlijke stof acetonperoxide was. Dat is een instabiel explosief dat al bij hitte of een schok kan ontploffen. Eén gram is voldoende om verwondingen te veroorzaken.

Acetonperoxide (of TATP) is tamelijk eenvoudig zelf te maken met stoffen die te koop zijn bij bouwmarkten. Het wordt vaak gebruikt bij plofkraken.

Tot ontploffing gebracht

Het duurde tot vlak voor middernacht tot de EOD het explosief tot ontploffing bracht. De bewoners van de omliggende appartementen konden toen weer naar huis.

"De angst zit er goed in. Het is voor mij drie deuren verderop", zegt een vrouw die haar woning uit moest. "De politie heeft voor mij wat luiers voor mijn kind en medicatie die ik zelf nodig had uit m'n huis gehaald." Net als de andere bewoners van de ontruimde woningen werd ze urenlang met haar dochtertje opgevangen in de recreatieruimte op de bovenste verdieping van de flat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl