Christine McVie in de Ziggo Dome in 2015
NOS Nieuws

Fleetwood Mac-zangeres en songwriter Christine McVie (79) overleden

Christine McVie, componist en zangeres van de Brits-Amerikaanse band Fleetwood Mac, is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. De Britse artieste was het brein achter bekende nummers als You Make Loving Fun, Little Lies, Everywhere en Songbird.

McVie is in het bijzijn van haar familie in het ziekenhuis "rustig" overleden. Wanneer dat is gebeurd en waaraan zij is overleden, is niet bekendgemaakt. McVies familieleden spraken van een "muzikante die universeel werd geliefd" en hopen dat fans haar zich zo zullen herinneren.

"Een paar uur geleden heb ik gehoord dat mijn beste vriend in de hele wereld is overleden", schreef 'Fleetwood-collega' Stevie Nicks vanavond op Instagram. In een handgeschreven briefje laat ze weten dat ze zaterdagavond laat pas hoorde dat McVie ziek was en daarop niet direct naar Londen kon. "Ik dacht dat ik misschien nog voor haar kon zingen."

In de band vervulde McVie meerdere rollen. Zo componeerde ze diverse nummers en was ze toetsenist. Samen met Nicks nam zij de zang grotendeels voor haar rekening. McVie was lange tijd getrouwd met bassist van de band, John McVie.

In 1971 voegde zij zich bij Fleetwood Mac, dat toen al enkele jaren bestond. Drie jaar later kwamen ook Lindsey Buckingham en Stevie Nicks bij de band. In die samenstelling behaalde de groep in de jaren zeventig de grootste successen.

Een aantal hits op een rij:

Christine McVie (Fleetwood Mac) overleden

Het in 1977 uitgebrachte album Rumours werd direct een hit: van het album werden in de eerste maand miljoenen exemplaren verkocht. Inspiratie voor het album vonden vier bandleden, onder wie Christine McVie, in hun onderlinge relatiebreuken. Naast Christine en John McVie vormden ook Lindsey Buckingham en Stevie Nicks een stel.

Bij recensenten oogstten vooral de harmonieën van Nicks en McVie - soms samen met Buckingham - lof. Nog altijd is Rumours wereldwijd een van de bestverkochte albums ooit.

In 1998 stapte McVie uit de band door persoonlijke omstandigheden en om aan haar solocarrière te kunnen werken.

In 2013 haakte ze eenmalig aan bij de band voor een optreden in Londen. "Het was geweldig, alsof ik nooit weg was geweest. Ik beklom het podium en daar waren ze weer, dezelfde bekende gezichten", aldus McVie tegen de Britse pers. Daarop voegde zij zich weer permanent bij de band. De laatste tour was in 2019, McVie en Nicks deden beiden mee. De band deed onder meer Pinkpop in het Limburgse Landgraaf aan.

"We hebben het geluk gehad een leven met haar te mogen delen", liet de groep in een online verklaring vanavond weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl