De selectie van het Nederlands elftal komt bij elkaar na de winst op Qatar
NOS Voetbal

Kranten: 'Cijfers zijn in orde, maar dit Oranje roept geen vreugde op'

De landelijke media hebben voorzichtig positief gereageerd op de zege (2-0) van het Nederlands elftal op Qatar, waardoor Oranje als groepswinnaar verdergaat in de knock-outfase van het WK voetbal.

"De cijfers van Oranje zijn in orde, het spel is gortdroog", kopt de Volkskrant. "Ondanks de keurige cijfers is Nederland geen elftal dat ontroert, dat veel vreugde oproept, dat noodt tot opspringen van de bank."

De krant had, zoals de afgelopen dagen wel vaker in Nederland besproken, dinsdag graag wat meer onbevangenheid bij Oranje gezien. "Het was jammer dat Van Gaal in de slotfase niet een paar voetballers bracht die wat sprankeling kunnen brengen, zoals Noa Lang of Xavi Simons."

"Het spel was wederom moeizaam, al slaagde het Nederlands elftal wél in zijn missie: de groepswinst is binnen na de 2-0 zege op het zwakke gastland Qatar", schrijft het Algemeen Dagblad. "

"Het goede nieuws zat 'm vooral in de details, maar óók in Cody Gakpo, die op dit WK de wereld verovert", staat de krant stil bij de topscorer van Oranje (drie goals). "De enige speler die écht gloed geeft aan dit zo fletse Oranje."

'Depay stelt teleur'

Voetbal International zag Gakpo eveneens als uitblinker aan de zijde van Oranje, maar bekritiseert Memphis Depay. Hij begon tegen Qatar voor het eerst in de basis op dit WK.

"De aanvaller, zo geprezen om zijn productiviteit, kreeg opnieuw geen doelpunt of assist achter zijn naam. Hij was wel betrokken bij de twee goals tegen Qatar, maar scoort niet hoger dan een 5. Ook Daley Blind en Denzel Dumfries komen op dat rapportcijfer uit."

Memphis Depay verlaat het veld tijdens de wedstrijd tegen Qatar en krijgt nog een bemoedigend tikje van Louis van Gaal

De Telegraaf is harder in zijn oordeel over Oranje. "Slaapwandelend naar clash met Amerika", vindt het dagblad en verwijst naar de komende tegenstander van Oranje.

"De andere overgebleven landen zullen bepaald nog geen knikkende knieën hebben voor een eventueel treffen met het in het verleden vaak gevreesde, maar nu dus zo inspiratieloze Nederland. In de jacht op WK-goud lijkt de bondscoach ervoor te kiezen - zelfs tegen laagvliegers - om te spelen om niet te verliezen."

'Een masterplan, denk aan 2014'

Wellicht dat het masterplan dat bondscoach Louis van Gaal in zijn hoofd heeft in de knock-outfase zijn vruchten gaat afwerpen. Creatieve spelers zoals Lang en Simons zouden op dit WK nog niet hoeven te wanhopen.

"De vermeende hint op speeltijd voor Xavi Simons was verkeerd begrepen, zo legde Louis van Gaal uit. De bondscoach bepaalt zelf wel wie er mag invallen. Maar Simons en de andere wissels hoeven niet te wanhopen. Voor de uitvoering van zijn masterplan is iedereen nodig, denk aan 2014."

Analyticus Pierre van Hooijdonk liet zich dinsdag na de wedstrijd van Oranje tegen Qatar niet positief uit over de WK-kansen van Nederland:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl