AFP
NOS Nieuws

Oppositiepolitica Belarus overgebracht naar intensive care

De Belarussische oppositiepolitica Maria Kolesnikova die een lange celstraf uitzit, is opgenomen op de intensive care. Dat meldt de Belarussische oppositie via Telegram. Kolesnikova zou zijn overgebracht naar een ziekenhuis in de stad Homel, in het zuidoosten van het land.

Waarom ze naar de intensive care is gebracht is onbekend. De 40-jarige politica zat volgens het Telegram-kanaal van het gevangen oppositielid Viktor Babariko recent in een aparte 'strafcel'. Onduidelijk is waarom ze gestraft werd en hoe lang die straf zou duren.

Vorig jaar werd Kolesnikova veroordeeld tot 11 jaar cel vanwege haar betrokkenheid bij de massale protesten tegen het regime van president Loekasjenko, in 2020.

Kolesnikova is een uitgesproken criticus van Loekasjenko, die al sinds 1994 aan de macht is. De autoriteiten wilden Kolesnikova in september 2020 het land uitzetten, maar dat weigerde ze. Bij de grens met Oekraïne verscheurde ze haar paspoort. Sindsdien zit ze vast.

'Zeer verontrustend'

Svetlana Tichanovskaja, de Belarussische oppositieleider die in Litouwen in ballingschap zit, noemt het nieuws "zeer verontrustend". "Haar advocaat mag haar niet zien. We mogen niet weten hoe het met haar gaat, en we moeten er zeker van zijn dat ze de juiste hulp krijgt", schrijft ze op Twitter.

De meeste Belarussische activisten zijn het land ontvlucht, maar ook zitten er velen in de gevangenis. De protesten tegen Loekasjenko begonnen na de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen, waarin Loekasjenko de zege claimde. Daarna braken in het hele land protesten uit. Duizenden mensen werden opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl