NOS Voetbal

Van Gaal houdt geloof en is blij met Depay: 'Om wereldkampioen te worden moet Memphis spelen'

Louis van Gaal zag verbetering bij Oranje in het derde groepsduel van het WK met Qatar (2-0). "We waren veel zorgvuldiger in balbezit en volgens mij hebben we twee leuke goals gezien", zei de bondscoach.

Dat het met het spel en de vorm van meerdere spelers nog niet goed zit, moest Van Gaal wel bekennen. Zo leed de normaal zuinige Marten de Roon, voor het eerst in de basis, zeker in de openingsfase meerdere keren balverlies. "Het shirt van Oranje weegt zwaar", verklaarde Van Gaal. "Dat geldt voor verschillende spelers."

'Vergeet niet dat Memphis twee maanden niet heeft gespeeld'

Memphis Depay, ook voor het eerst in de basis dit WK, was eveneens weinig balvast. De spits was wel betrokken bij beide doelpunten. "Door Memphis maken we het verschil", zei de bondscoach. "Hij is ongelooflijk belangrijk. Ik ben uitermate tevreden. Vergeet niet dat hij twee maanden niet heeft gespeeld."

Eindstand groep A

Met de rentree van Depay in de basis blijft het geloof van Van Gaal in de wereldtitel levend. "Willen we wereldkampioen worden, dan moet Depay spelen", aldus Van Gaal.

Geen Simons? 'Ga op TV geen spelers vergelijken'

Waar Van Gaal Teun Koopmeiners, Steven Berghuis, Kenneth Taylor, Wout Weghorst en Vincent Janssen liet invallen, bleef Xavi Simons, ondanks dat Van Gaal maandag hintte op speeltijd voor de 19-jarige PSV'er, op de bank. Daar wilde de bondscoach niets over zeggen. "Ik ga hier op TV geen spelers vergelijken."

Voor Gakpo, de man van drie goals in drie WK-duels, had de bondscoach nog wel een (positief) woordje. "Die is in vorm en fit. Daarom spaarde ik hem ook", doelde Van Gaal op de wissel van de PSV'er in de 82ste minuut. "Voor hem weegt het shirt van Oranje niet zwaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl