NOS Nieuws

Hoe Chinese censuur subtiel wedstrijdbeelden van het WK aanpast

Het zal de meeste Chinese kijkers van het WK nauwelijks opvallen. De bal rolt, de spelers rennen en op achtergrond is publiek te zien op de tribune. Maar wie in China scherp kijkt naar een WK-wedstrijd, ziet dat op sommige momenten een ander beeld te zien is dan in de rest van de wereld. De Chinese staatszender CCTV knipt in de tv-registratie van de wedstrijd die door de FIFA wordt verzorgd.

Beelden van feestend publiek zonder mondkapje, worden door de Chinese televisie zorgvuldig uit de tv-registratie geknipt. Ze worden vervangen door 'neutrale' beelden van spelers of bijvoorbeeld de coach. Waarschijnlijk heeft de censuur te maken met het Chinese coronabeleid en de onrust die daar momenteel over is.

Kijk hier naar het verschil tijdens de wedstrijd Zuid-Korea-Ghana. Links de beelden zoals uitgezonden door de Chinese zender CCTV5 en rechts door de NOS:

Voetbal is, zoals tegenwoordig bijna alles in China, chefsache geworden. President Xi Jinping wil dat zijn land een echte voetbalnatie wordt, hoewel China zich slechts een keer wist te plaatsen voor een WK voetbal, in 2002. De sport is populair: wedstrijden worden live uitgezonden op de nationale televisie en het land stuurde twee panda's naar Qatar.

Chinezen lijken steeds meer geïnteresseerd in voetbal, maar samen naar de wedstrijd kijken in de kroeg is niet mogelijk. In China lopen de coronabesmettingen flink op, lokale lockdowns worden afgekondigd en bedrijven moeten hun deuren gesloten houden.

Sinds dit weekend lijkt de onvrede over het beleid om te slaan in protesten. Aanleiding is de brand in een flatgebouw in de stad Urumqi, afgelopen donderdag, waarbij tien doden vielen. Volgens veel Chinezen werd de hulpverlening gehinderd door de coronaregels omdat veel mensen hun huis niet uit konden komen. Sindsdien zijn in verschillende steden mensen de straat op gegaan, iets wat vrij ongebruikelijk is in China.

De Chinese overheid probeert de protesten klein te houden en censureert actief de sociale media. Ook is een grote politiemacht aanwezig in de straten.

De registratie van alle WK-wedstrijden wordt verzorgd door de FIFA. Die beelden zijn beschikbaar voor alle televisiezenders die hebben betaald voor de uitzendrechten van het toernooi, zoals de NOS. Daarnaast zijn er voor bijvoorbeeld samenvattingen extra beelden beschikbaar zoals close-ups van spelers en coaches. Die beelden zijn voor alle zenders beschikbaar en kunnen op verzoek live worden doorgezet naar de betreffende landen. Waarschijnlijk schakelt de Chinese staatstelevisie tussen deze beelden en het officiële wedstrijdverslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl