In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Agent die man met bijl neerschoot in Scheveningen ontslagen van rechtsvervolging

Een politieagent die in 2020 in Scheveningen een man neerschoot die met een hakbijl zwaaide, is door de rechtbank ontslagen van rechtsvervolging. Volgens de rechtbank heeft de agent zijn vuurwapen gebruikt in overeenstemming met de ambtsinstructie voor de politie en was zijn handelen niet disproportioneel.

Het OM had een voorwaardelijke gevangenisstraf geëist van twee maanden wegens poging tot doodslag. De neergeschoten man (37) hield een dwarslaesie over aan het incident.

De man liep in mei 2020 in Scheveningen rond met een hakbijl. Hij sloeg de deur van een woning in en ging achter bewoners aan, waarbij hij een van zijn slachtoffers met de bijl raakte. Ook had hij een agressieve, loslopende hond bij zich.

De politie loste bij zijn aanhouding een waarschuwingsschot, maar de man leek met zijn bijl in de hand op agenten af te lopen. Daarop schoot de 40-jarige agent hem neer.

Acuut dreigende gevaar

Volgens het OM had de agent een inschattingsfout gemaakt en had hij niet mogen schieten. Er zou geen sprake zijn geweest van acute dreiging. Daar ging de rechtbank niet in mee.

Volgens de rechtbank was er wel sprake van acuut dreigend gevaar. Door bewust niet op het bovenlichaam te schieten had de agent het letsel willen beperken, zo oordeelden de rechters.

Advertentie via Ster.nl