Een brandende auto op het Mercatorplein.
NOS NieuwsAangepast

Vier aanhoudingen en gewonde agenten weer thuis na WK-rellen in Rotterdam

In Rotterdam zijn gisteren na de uit de hand gelopen feesten van de winst van het Marokkaanse elftal op België vier mensen aangehouden. Eerder waren dat er nog twee.

Bij de rellen raakten twee agenten gewond. Een kreeg iets op zijn hoofd en de ander liep gehoorschade op. Beiden werden naar het ziekenhuis gebracht, maar volgens een woordvoerder van de Rotterdamse politie zijn ze allebei inmiddels weer thuis. Ze hoefden niet opgenomen te worden.

Rond het Kruisplein gooide een groep van zo'n 500 jongeren met glas en vuurwerk naar de politie. De viering van de WK-zege van Marokko liep gisteren in verschillende Nederlandse steden uit op rellen. Niet alleen in Rotterdam, maar ook in Amsterdam en Den Haag werd de ME ingezet.

Beelden van rellen op verschillende plekken:

Geen confrontatie

Op het Vaillantplein in Den Haag, in de Schildersbuurt, ontstond een grimmige sfeer. De Haagse politie zegt vandaag dat het bij één aanhouding is gebleven. Het gaat om iemand die probeerde een agent van z'n fiets te trekken.

In eerste instantie was de sfeer feestelijk, zegt een politiewoordvoerder. Er was verkeershinder, maar geen "grote ordeverstoringen of vernielingen". Volgens de politie was er geen reden de viering te beëindigen. "Er waren meerdere buurtpreventieteams actief die, onder andere met buurtvaders en jongerenwerkers, in contact stonden met de aanwezige jeugd."

De politie kwam in actie toen "raddraaiers" met zwaar vuurwerk gooiden, (politie-)auto's bekogelden met eieren en deuren van langsrijdende auto's opentrokken. Agenten op de fiets, de buurtpreventieteams en de ME veegden de straten schoon. "Van rellen, charges of een confrontatie met de politie is nadrukkelijk geen sprake geweest", zegt de Haagse politie.

'Schaam jullie'

In Amsterdam-West op het Mercatorplein veroorzaakte een menigte overlast. Ook daar werd iemand aangehouden. De Amsterdamse politie zei gisteravond "meerdere aanhoudingen niet uit sluiten".

Minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz vindt dat de relschoppers zich moeten schamen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl