Rutte voor de klas in 2017
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Rutte wil na premierschap het onderwijs in: 'Dat vind ik superleuk'

Als premier Rutte stopt als minister-president, wil hij fulltime gaan lesgeven. Dat zei hij vandaag tegen Den Haag FM. Hoewel hij nog niet denkt aan stoppen, ziet hij zichzelf wel fulltime voor de klas staan.

Sinds Rutte in 2010 minister-president werd, geeft hij wekelijks als gastdocent les op een middelbare school in Den Haag. Hij had daarvoor al enkele jaren ervaring als leraar. "Ik geef nu een paar uurtjes les op de Johan de Witt Scholengroep. Dat vind ik superleuk."

Hij legt ook uit waarom: "In het leven moet je dingen doen waar je 's avonds niet van denkt: was het nuttig? In de politiek is er nog wel eens een dag dat je 's avonds denkt: was dit nou allemaal nuttig? Maar een leraar hoeft zich die vraag nooit te stellen."

Zijn wekelijkse lessen leiden volgens de premier regelmatig tot grappige situaties, vertelde hij eerder bij Omroep West. "Als ik na het lesgeven door moet naar de Europese Raad gaan we met een stoetje auto's richting Brussel, dat staat dan voor de school te wachten."

Om leraar te worden, moet hij nog wel een opleiding volgen, zegt premier Rutte:

Rutte: 'Na premierschap ga ik lesgeven, superleuk'

De premier heeft nog niet de juiste papieren om fulltime voor de klas te staan. Hij heeft zich er al wel goed over laten informeren, zegt hij. "Ik moet dan wel een opleiding volgen, want ik heb er geen aantekening voor." Ook voor een zij-instromer gaat er een heel traject aan vooraf. "Je moet een hele opleiding volgen bij het Iclon, ik heb het al helemaal uitgezocht."

Het is overigens niet zo dat hij na twaalf jaar premierschap denkt aan stoppen. "Ik vind dit echt het allerleukste. Dus dit wil ik eigenlijk nog dertig jaar doen."

Ook wethouder een optie, Brussel niet

Rutte ziet ook de lokale politiek wel zitten, maar dan niet als burgemeester van Den Haag. "Het is een prachtige baan, maar daar ben ik niet geschikt voor", zegt hij. "Dan zou ik het leuker vinden om een keer wethouder te zijn. Dan ben je echt met één portefeuille met interessante dingen bezig." Zijn voorkeur ligt dan bij een portefeuille in Sociale Zaken of Onderwijs.

Een vervolgstap naar Brussel ambieert hij niet, met name omdat hij dan Den Haag moet missen. "Ik heb er nog over nagedacht dat je er dan maandagochtend naartoe gaat en vrijdagavond weer terug", zegt Rutte. "Maar dat gaat natuurlijk niet werken want dan zijn er in het weekend ook nog allemaal dingen met de NAVO of de Europese Commissie."

Daarbij vindt hij het fijn dat hij zich als premier naar eigen zeggen "overal tegenaan mag bemoeien". "Als je daar dan zit, versmalt je baan. En je zit in Brussel. Prachtige stad, maar geen Den Haag."

Advertentie via Ster.nl