Actievoerders worden opgepakt en in bussen gestopt
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

150 mensen opgepakt bij klimaatactie op A12 in Den Haag

De politie heeft ongeveer 150 mensen opgepakt die vanmiddag de snelweg A12 in Den Haag blokkeerden. De snelweg was zo'n anderhalf uur lang dicht.

Het ging om een protestactie van klimaatactivisten van Extinction Rebellion. Ze begonnen hun actie op de Utrechtsebaan rond 12.30 uur. Daarop sloot de politie de weg in beide richtingen af.

Beelden van de actie en het politieoptreden:

Klimaatbetogers blokkeren A12 in Den Haag

De politie zegt dat burgemeester Van Zanen de demonstranten de gelegenheid gaf om hun protest voort te zetten op het Malieveld, elders in de stad. Een deel gaf daaraan geen gehoor, waarop zo'n 150 mensen werden aangehouden. Ze zijn met bussen naar het politiebureau gebracht, meldt Omroep West.

Subsidies

Extinction Rebellion vindt dat er per direct een stop moet komen op het geven van subsidies voor fossiele energie zoals olie en gas. Het was de vierde keer dat de beweging de snelweg in Den Haag blokkeerde. De laatste keer was half oktober. Na ruim een uur werden toen 62 mensen opgepakt. De gemeente noemde het blokkeren van de weg toen 'levensgevaarlijk'.

Extinction Rebellion demonstreert veelvuldig op de Utrechtsebaan omdat de weg precies tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer loopt.

Advertentie via Ster.nl