Vertrek internetbedrijf Yandex uit Rusland levert banen in Nederland op
Het van oorsprong Russische Yandex wil vertrekken uit Rusland. De Russische tak - met onder meer een zoekmachine, maaltijddienst, taxi-service en de naam Yandex- gaat verkocht worden. Met vier andere divisies wil het bedrijf onder een nieuwe naam en buiten Rusland verder.
Het internetbedrijf gaat daarvoor in eerste instantie vijftig tot honderd banen creëren op het hoofdkantoor in Nederland, zegt een bron die op de hoogte is van de beslissingen tegen de NOS. Nu zit het hoofdkantoor nog op Schiphol, maar het gaat mogelijk verkassen naar Amsterdam.
Voor de Russische invasie van Oekraïne werkten er vijftien mensen bij het Nederlandse hoofdkantoor, dat vooral hier was gevestigd vanwege de belastingvoordelen. Afgelopen maanden kwamen daar al een stuk of twintig werknemers bij, die uit Rusland waren gevlucht.
Zelfrijdende auto's en leer-software
De vier takken die het bedrijf overhoudt, houden zich bezig met de technologie voor zelfrijdende auto's, clouddiensten, online educatiesoftware en het verzamelen van data in de echte wereld om algoritmes beter te maken.
Met name de laatste tak - het dochterbedrijf Toloka - gaat in het begin Nederlandse banen opleveren. De zelfrijdende auto-afdeling gaat waarschijnlijk vanuit de Verenigde Staten werken. Van de overige twee divisies is nog niet duidelijk waar het personeel precies gevestigd zal worden. Maar Amsterdam is een goede kandidaat.
Yandex neemt de stap vanwege de 'geopolitieke situatie'. "In Rusland gevestigd zijn remt", zegt de bron. "Verschillende automerken staan op het punt de technologie voor zelfrijdende auto's af te nemen. Maar dat willen ze niet zolang er een band met Rusland is."
Om de splitsing te laten slagen, is er instemming van het Kremlin nodig. Yandex wil daarom een vertrouweling van Poetin - Aleksej Koedrin - aan boord halen.
Sancties
Yandex worstelt met zijn toekomst sinds het begin van de oorlog. Het bedrijf lag onder vuur vanwege zijn nieuwsdienst Yandex News. Volgens critici verstrekte het bedrijf via het platform Kremlinpropaganda en censureerde het kritisch nieuws.
Die kritiek was ook de reden voor de Europese Unie om oprichter en topman Arkadi Volozj in juni op de sanctielijst te zetten. Hij trad vervolgens af. Volozj - die niet bekendstaat als Poetinaanhanger - probeert nu van de sanctielijst af te komen.
In september verkocht het bedrijf al het besmette Yandex News. Daarmee is de kritiek nog niet geheel verstomd. Vandaag is er een demonstratie van Oekraïense Nederlanders bij het hoofdkantoor van Yandex in Nederland.