NOS NieuwsAangepast

Sigaretten vanaf 2032 alleen nog te koop in tabaksspeciaalzaken

Het kabinet wil verder gaan snijden in het aantal verkooppunten voor sigaretten. Haagse bronnen bevestigen een bericht in De Telegraaf dat de inzet is om vanaf 2032 verkoop van tabaksproducten alleen nog maar toe te staan in tabaksspeciaalzaken.

Het was al bekend dat de verkoop in supermarkten vanaf 2024 wordt verboden en dat vanaf midden volgend jaar online geen tabak meer mag worden verkocht. Tot 2030 mogen bijvoorbeeld benzinestations en 'gemakswinkels' nog wel rookwaren verkopen, maar het kabinet wil nu dat ook dat daarna in twee jaar wordt afgebouwd.

Staatssecretaris Van Ooijen is verder van plan het aantal plekken waar mag worden gerookt verder terug te dringen. Hij wil dat vanaf 2025 roken bijvoorbeeld ook niet meer is toegestaan in speeltuinen en op sportparken.

Rookvrije generatie

Van Ooijen wilde vanochtend over de tabaksmaatregelen weinig meer kwijt dan dat er nog geen besluit is genomen, dat "het proces loopt" en dat er goed moet worden overlegd over de precieze data. Hij erkende wel dat hij liever eerder knopen had doorgehakt.

Het kabinet praat volgende week over het tabaksbeleid. Dan gaat het ook weer over de prijzen. Zowel volgend jaar als in 2024 wordt een pakje sigaretten gemiddeld 1,20 euro duurder, was al langer duidelijk. Over de jaren erna wordt nog nagedacht. Er wordt gepraat over verschillende scenario's.

Dat de tabaksaccijns omhoog gaat, moet ertoe leiden dat steeds minder mensen roken. Het beleid van het kabinet is gericht op een rookvrije generatie in 2040: dan moet geen enkele jongere meer beginnen met roken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl