ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 25/11: Oranje speelt WK-wedstrijd tegen Ecuador • Kabinet presenteert stikstofplannen

Goedemorgen! Het Nederlands elftal speelt vandaag een WK-wedstrijd tegen Ecuador. En het kabinet presenteert nieuwe plannen om de stikstofuitstoot van boeren terug te dringen.

Eerst het weer: vanochtend valt lokaal een enkele bui. Later wordt het op de meeste plaatsen droog met zonnige perioden en wolkenvelden. Bij een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind stijgt de temperatuur naar 11 of 12 graden. De komende dagen wordt het wisselvallig en geleidelijk minder zacht.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het kabinet komt met een belangrijk pakket maatregelen om de stikstofimpasse te doorbreken. Zo komt er een aanbod van een stopbonus voor boeren die veel stikstof uitstoten. Ook presenteert het kabinet ingrepen als antwoord op het verdwijnen van de stikstofvrijstelling voor de bouw.
  • Het Nederlands elftal speelt om 17.00 uur zijn tweede wedstrijd op het WK voetbal in Qatar. De ploeg van Louis van Gaal treft Ecuador, dat zondag met 2-0 te sterk was voor Qatar. Oranje begon het toernooi met een 2-0-zege op Senegal.
  • Het is Black Friday. Op het uit de Verenigde Staten overgewaaide koopjesfestijn geven winkelbedrijven doorgaans grote kortingen.

Wat heb je gemist?

Het vertrouwen van Nederlanders in hun medicijnen is iets toegenomen. Dat concludeert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Vier jaar geleden gaven Nederlanders hun medicijnen een 7,9, nu is dat een 8,2. Ook vaccins krijgen met een 7,8 een ruime voldoende, maar wel is er wat minder vertrouwen in de coronavaccins dan in vaccins in het algemeen.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Musk gaat geblokkeerde Twitteraccounts herstellen: Vanaf maandag gaat Twitter geblokkeerde accounts weer toelaten op het sociale mediaplatform. Dat heeft de nieuwe eigenaar, Elon Musk, aangekondigd na een peiling hierover op Twitter.
  • Explosie bij appartement in Den Bosch: De bewoner van het appartement was aanwezig, maar raakte niet gewond. Wel werd de voordeur zwaar beschadigd.
  • Adidas onderzoekt grensoverschrijdend gedrag Kanye West: De rapper had samen met Adidas sinds 2015 een succesvolle schoenenlijn onder de naam Yeezy, maar die samenwerking werd vorige maand stopgezet vanwege antisemitische uitspraken van Kanye 'Ye' West. Aanleiding voor het onderzoek is een anonieme brief waarin hij beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag.

En dan nog even dit:

Regenboogvlaggen zijn tijdens dit WK verboden en voetballers mogen de One Love-aanvoerdersband niet dragen. Er is veel westerse kritiek op gastland Qatar. Correspondent Daisy Mohr vroeg Qatarezen wat zij van de internationale kritiek vinden.

"Wij snappen veel van het Westen, maar helaas begrijpt het Westen ons niet", zegt een inwoner van Qatar op deze kritiek. "Het wereldkampioenschap is een manier om Qatar te laten zien zoals het is. Ik hoef mijn normen of tradities niet te veranderen om een ander een plezier te doen."

Qatarezen over westerse kritiek: 'We worden niet begrepen'

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl