NOS Wielrennen

Blonde Van der Poel zit aan buis gekluisterd voor WK: 'Vind Frankrijk wel indrukwekkend'

Van der Poel volgt WK op de voet: 'Nederland gaat verder komen dan België'

Ook net over de grens in België staat het WK voetbal dagelijks op. Het is dat Mathieu van der Poel persverplichtingen had donderdagmiddag, anders had hij zelfs geen minuut van Uruguay-Zuid-Korea gemist. "Ik vind het altijd een hele leuke periode, zo'n wereldkampioenschap."

Van der Poel, tegenwoordig getooid met een blond kapsel ("foutje van mijn vriendin") had ook altijd wel iets met voetbal. Hij kon het zelf goed, mocht in de jeugd nog eens op proef komen bij Willem II en Royal Antwerp, maar gelukkig voor hemzelf én de wielersport lag daar zijn toekomst niet.

"Ik ben nog wel steeds een liefhebber, ik probeer elke wedstrijd te volgen. Waar ik op let? Het spel. Frankrijk vond ik indrukwekkend spelen, qua samenhang. Een echt team, zoals ze op elkaar ingespeeld zijn", aldus de kleinzoon van Raymond Poulidor.

Van der Poel die een WK volgt, hoe kan het ook anders. Zeg wereldkampioenschap en Van der Poel is erbij betrokken. De laatste keer dat we de Nederlander in actie zagen, begin oktober, was op een mondiale titelstrijd in de nieuwe discipline gravel. Hij werd derde.

"Wat ik sindsdien gedaan heb? We zijn niet echt op vakantie geweest. Ik heb thuis met wat vrienden afgesproken en ben toen naar Spanje gegaan om weer op te bouwen richting het veldritseizoen."

Zijn eerste hoofddoel in het nieuwe seizoen, dat zondag voor hem van start gaat? Juist, het WK veldrijden in het Nederlandse Hoogerheide. "Ik rijd een stuk of vijftien crossen. Daar zit geen NK bij, omdat we dan in Spanje zijn op trainingskamp. We vonden het niet de moeite om daarvoor de stage te onderbreken. Het grote doel is het WK en dit is de beste weg daar naartoe."

Veldrijden staat misschien wel onderaan mijn lijstje. Maar dat wil niet zeggen dat het niet belangrijk is.

Van der Poel over de diverse disciplines die hij beoefent op de fiets

Dat WK op 5 februari is ook nog eens op een parcours waar normaal gesproken de Grand Prix Adrie van der Poel wordt verreden. En zijn vader stippelt daar het rondje uit. "Het was vroeger al een speciale wedstrijd voor mij, dat is het nog steeds."

Ondertussen kijkt Van der Poel eerst uit naar zondag, zijn eerste cross dit kalenderjaar. Een speciale nadat hij het vorige seizoen voortijdig had moeten afbreken vanwege een rugblessure. "Ik heb het toch wel gemist. Ik ben wel in orde ook, ik voel me goed, maar waar ik sta is lastig in te schatten."

Op de vraag waar het veldrijden staat op zijn lijstje van prioriteiten, zegt hij: "Misschien wel onderaan. Maar dat wil niet zeggen dat het niet belangrijk is."

'Zo goed als zeker naar Tour'

Ook in 2023 stapt hij ook weer op de mountainbike en op de normale racefiets. Het voorjaar op de weg is een doel en deelname aan de Tour is "zo goed als zeker", terwijl hij op de mountainbike nog geen volledig programma zal rijden. "Dat zal ik in 2024 wel doen richting de Spelen van Parijs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl