NOS Nieuws

Ook tegenstanders asielopvang Someren geschokt door brand, 'niet de oplossing'

"Absurd", noemt een buurtbewoner de brand die vannacht woedde in een kampeerboerderij in het Brabantse Someren. Vanaf maandag worden hier asielzoekers opgevangen, maar vannacht werd de locatie volgens de politie en de brandweer in brand gestoken. Er is nog niemand aangehouden.

Niemand raakte bij de brand gewond. Wel heeft een deel van het pand volgens de brandweer flinke brandschade opgelopen. Toch kan de opvang komende week van start gaan, laat de veiligheidsregio weten. "Maandag gaan we inrichten en dinsdag verhuizen", zegt een woordvoerder.

Komende week kunnen de eerste 225 asielzoekers terecht en daarna zal de groep geleidelijk groeien tot een maximum van 450. "Ondanks de brand is er genoeg ruimte", zegt burgemeester Blok van Someren.

Omwonenden reageren geschokt op de brandstichting. "Waarom?", vraagt iemand zich af. "Het heeft geen nut. Zoiets doen, dat vind ik waardeloos." Een andere buurtbewoner zegt "geschrokken" te zijn. Ze vindt het aantal van 450 asielzoekers dat in de boerderij zou worden opgevangen hoog, maar: "als iedereen een beetje helpt, dan moet het toch kunnen, lijkt mij."

'Van andermans spullen blijf je af'

De groep die in de boerderij wordt opgevangen, bestaat uit asielzoekers die sinds juli in verschillende sporthallen in Noord-Brabant verbleven. Het plan is dat zij twee maanden in de kampeerboerderij in Someren blijven. Veel inwoners van het Brabantse dorp zijn niet blij met hun komst, bleek tijdens een inloopavond eind vorige maand.

Dat neemt niet weg dat ook het zogenoemde Burgerinitiatief Someren, dat eerder demonstreerde tegen de opvang, de brandstichting afkeurt. "Dit is absoluut niet de oplossing en we wensen de betrokkenen veel sterkte", aldus de actiegroep in een schriftelijke verklaring bij Omroep Brabant. "Van andermans spullen blijf je af", zegt ook een van de leden, Wendy Struijk.

Het staat volgens staatssecretaris Van der Burg niet vast dat de asielopvang in de boerderij aanleiding was voor de brandstichting, "maar u en ik hebben wel het idee dat het er iets mee te maken zou kunnen hebben". Van der Burg vindt dat iedereen, "ook de mensen die het er niet mee eens zijn", zich aan democratische besluiten moeten houden. "Als je actievoert, nooit met geweld en zeker niet met brandstichting met allerlei enge gevolgen van dien."

Burgemeester Blok noemde de brand eerder al "verschrikkelijk". "Er is sprake van brandstichting en de politie doet op dit moment onderzoek. Het mag duidelijk zijn dat ik dit soort gewelddadige acties afkeur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl