NOS NieuwsAangepast

Grootste pensioenfonds van Nederland ABP verhoogt pensioenen met 12 procent

ABP verhoogt per 1 januari de pensioenen met 11,96 procent. Het pensioenfonds voor ambtenaren en onderwijsmedewerkers noemt het fijn dat het de pensioenen zo fors kan verhogen. "Hopelijk geeft het onze gepensioneerden wat lucht nu de prijzen zo gestegen zijn", zegt ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen. "Want bij een pensioen van 1000 euro netto betekent dat toch zo'n 120 euro in de maand erbij."

Volgens het pensioenfonds laat de financiële situatie het toe. "We zijn bij dit besluit niet over één nacht ijs gegaan", zegt Van Wijnen. "Zeker in de onrustige tijd waarin we nu leven, is het goed om wat vet op de botten te houden. Nadat we dit alles gewogen hadden, vonden we een verhoging van bijna 12 procent verantwoord en evenwichtig."

Jarenlang geen verhoging

Bijna een miljoen mensen krijgen een pensioen van ABP. En nog eens ruim twee miljoen krijgen dat in de toekomst. Daarmee is het het grootste pensioenfonds van Nederland.

ABP en ook veel andere pensioenfondsen hebben jarenlang de pensioenen niet kunnen verhogen, vanwege te lage dekkingsgraden. Maar daar is de laatste tijd verandering in gekomen. Op 1 juli werd het ABP-pensioen al verhoogd met 2,39 procent. Dat was toen voor het eerst sinds 2010 dat de pensioenen omhooggingen.

De viif grootste pensioenfondsen hebben nu bekendgemaakt dat de pensioenen volgend jaar stijgen, bij het ene meer dan bij het andere:

Pensioenverhogingen bij grote pensioenfondsen

Verhoging per 1 jan. Aantal gepensioneerden Beleidsdekkingsgraad
ABP 11,96 % 975.000 118,1 %
Zorg & Welzijn 6 % 552.000 110,8 %
Bpfbouw 14,5 % 252.000 131,9 %
PMT 4,2 % 241.000 107,9 %
PME 6,2 % 170.000 111,2 %

De dekkingsgraad geeft aan of een pensioenfonds voldoende vermogen heeft om de pensioenen van nu en in de toekomst uit te betalen. Hoe hoger boven de 100 procent dit is, hoe beter het fonds ervoor staat.

ABP kan de pensioenen verhogen doordat de dekkingsgraad de afgelopen tijd is gestegen. En die dekkingsgraad steeg weer doordat de rente omhoogging. Tegelijkertijd ging het beschikbare vermogen van ABP de afgelopen tijd omlaag.

Eind vorig jaar waren de aandelen, staatsobligaties en andere beleggingen van ABP nog 552 miljard euro waard. Door onder meer dalende beurskoersen was dat eind oktober geslonken tot 461 miljard. Maar die daling van de waarde van de beleggingen wordt dus ruimschoots goedgemaakt door de gestegen rente.

Versoepelde regels

Ook heeft de Tweede Kamer besloten de regels voor het verhogen van pensioenen tijdelijk te versoepelen. Zo is het pensioenfondsen dit jaar toegestaan om al vanaf een beleidsdekkingsgraad van 105 procent te verhogen, in plaats van de wettelijke grens van 110 procent. Als ABP de oude strengere regels had gevolgd, dan was de verhoging maximaal 3,8 procent geweest.

De versoepeling van de regels is er nu vanwege de komst van een nieuw pensioenstelsel. In dat nieuwe stelsel wordt het makkelijker om de pensioenen te verhogen als het goed gaat, maar ook te verlagen als het minder gaat. Het plan is dat pensioenfondsen komende jaren overstappen op dat nieuwe systeem. Overigens is dat nog geen uitgemaakte zaak: de Tweede en Eerste Kamer moeten nog stemmen over de invoering.

Jonge leden: voorzichtig met verhoging

Een groep jongere leden van ABP vroeg het pensioenfonds onlangs nog voorzichtig om te gaan met de ruimte die er nu is om de pensioenen te verhogen. Want zij vrezen dat als de pensioenen nu fors omhooggaan, er minder is voor mensen die in de toekomst met pensioen gaan.

"Voor huidige werknemers is veel minder duidelijk hoe de toekomst zal lopen. Verhoog de pensioenen, maar geef geen geld uit dat je straks heel hard nodig hebt!", meent de Lijst voor Onafhankelijk Pensioentoezicht (LvOP), een fractie in het verantwoordingsorgaan van ABP.

"Het is belangrijk om een deel van de buffer aan te houden om straks werknemers en gepensioneerden te kunnen compenseren bij het invaren in het nieuwe pensioenstelsel." LvOP heeft tegen de verhoging van bijna 12 procent gestemd. Maar een meerderheid van het verantwoordingsorgaan was voor. Dat orgaan heeft sowieso alleen een adviserende rol, het bestuur van ABP beslist uiteindelijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl