Twee van de schilderijen die vanaf morgen niet meer in het stadhuis hangen
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Schilderijen met naakte vrouwen weg uit stadhuis na klachten

Veertien schilderijen met daarop naakte vrouwen worden na verschillende klachten weggehaald uit het stadhuis van Purmerend. Volgens de gemeente gaven de werken sommige bezoekers "een ongemakkelijk gevoel."

De maker van de werken is verbijsterd over het besluit. Kunstenaar Jeroen Hermkens snapt niet dat er klachten zijn binnengekomen over de portretten. "Wat kunnen mensen hier nou tegen hebben?", vraagt hij zich bij NH Nieuws af. "Dan komt er een soort zedenpolitie uit Purmerend bepalen wat er wel en niet mag."

De doeken met daarop verschillende vrouwen uit de Beemster hangen sinds twee weken in de hal van het stadhuis maar gaan vanaf morgen de deur uit. Hoeveel mensen precies hun beklag deden over de naaktportretten, wil de gemeente niet zeggen. Volgens een woordvoerder waren het er "genoeg".

'Nieuwe preutsheid'

Een van de vrouwen die geportretteerd staat op de werken, vindt het "jammer dat de gemeente het niet opneemt voor de Beemstervrouwen." Ze noemt het besluit van de gemeente "een teken van de tijd waarin we leven. Een nieuwe preutsheid."

Volgens de gemeente is vooraf met de initiatiefnemer van de expositie besproken dat bij meldingen of klachten van bezoekers er nog enkel een kleinere collectie met "meer verhullende" schilderijen zou worden getoond.

Toen kunstenaar Jeroen Hermkens hoorde dat de meest "expliciete" schilderijen weg moesten, besloot hij al zijn werken weg te halen.

De gemeente is van mening dat de hal van het stadhuis een openbare ontmoetingsruimte is. "Iedereen moet zich daar prettig voelen." De gemeente vindt het "jammer" dat de kleinere selectie de komende weken niet meer te zien is in de hal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl