Screenshot van camerabeelden van het incident
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Aboutaleb 'walgt' van agenten die logen in proces-verbaal

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft in de gemeenteraad met ontzetting gereageerd op twee agenten die doelbewust hebben gelogen bij het opstellen van een proces-verbaal rond een aanhouding.

Aboutaleb noemt de zaak ernstig en onverteerbaar, maar zegt dat het hele korps niet over één kam geschoren moet worden. De politie Rotterdam heeft nog niet gereageerd op vragen over Aboutalebs reactie.

Een Rotterdamse garagehouder kreeg in juni 2020 onder meer een kopstoot van een agent. In het politierapport werd informatie achtergehouden. Uiteindelijk kwam de waarheid dankzij bewakingsbeelden boven water, schrijft de regionale omroep Rijnmond.

Een rechter stelde vorige week vast dat de agenten doelbewust verkeerde informatie gaven in het proces-verbaal.

Coalitiepartij Denk zei in de gemeenteraadsvergadering dat het politiekorps de "rotte appels beschermt". Ook onder meer D66, GroenLinks en de PvdA spraken over het vertrouwen in de politie dat een knauw heeft gehad.

Onverteerbaar

Aboutaleb noemt het voorval destructief. "Ik kan het niet anders zeggen, dit zet ons in deze wedstrijd 3, 4, 5-0 achter. Elk incident in deze categorie is onverteerbaar."

Toch nam hij het op voor de meerderheid van de Rotterdamse agenten: "Laten we niet zeggen: en dus plaats ik op grond hiervan vraagtekens bij het functioneren van 3000 agenten in de stad Rotterdam elke dag."

"Maar we moeten optreden tegen elke rotte appel. Dat moeten we blijven doen. Hier is iets mis gegaan. Dat behoeft bijsturen en die is in de maak." De rijksrecherche gaat onderzoek doen naar het handelen van de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl