NOS NieuwsAangepast

'War on drugs' is mislukt

De internationale 'war on drugs' is mislukt en drugs als wiet moet wereldwijd legaal worden. Dat zeggen 19 politici en voormalige wereldleiders, waaronder oud-VN-topman Kofi Annan, zakenman Richard Branson en enkele voormalige presidenten uit Zuid-Amerika. Ze vormen samen een commissie voor drugsbeleid en presenteren vandaag hun rapport in New York. Volgens hen helpt de legalisering van de drugs bij het verminderen van drugsgeweld en sociale problemen. Nederland, Australië en Portugal zijn volgens de commissie een voorbeeld voor hoe het zou moeten zijn.

In het rapport staat dat de strijd tegen drugs vooral heeft geleid tot duizenden doden en een groei van de georganiseerde misdaad. Bovendien zijn alleen maar meer mensen drugs gaan gebruiken. De schrijvers zijn ook erg kritisch over de regeringen die beweren dat de 'war on drugs' wel effectief is: "De huidige strategieën lossen het drugsprobleem niet op. De strijd tegen drugs is niet en zal niet worden gewonnen."

De regeringen van de Verenigde Staten en Mexico hebben aangegeven dat ze de informatie in het rapport misplaatst vinden. Vooral de aanbeveling om drugs te legaliseren en drugsgebruikers niet langer te criminaliseren.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl