Politie
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Politie ontmantelt netwerk dat in illegaal vuurwerk en explosieven handelde

De politie heeft vorige week twee mensen uit het Friese Achtkarspelen aangehouden voor de handel in illegaal vuurwerk. Ze deden dat volgens de politie op het sociale netwerk Telegram. In een groep op het platform werden op grote schaal verboden vuurwerk en explosieven aangeboden aan de 700 leden.

In de Telegramgroep kwamen handelaren met elkaar in contact. Ze kochten vuurwerk van elkaar, soms om door te verkopen en andere keren voor eigen gebruik, zegt de politie.

Verdachten

De beheerder van de groep was een man van 20 jaar. Hij is aangehouden op verdenking van het faciliteren van de handel in het verboden vuurwerk. Ook een 43-jarige vrouw is om die reden aangehouden.

Volgens de politie kon de groepsbeheerder, die de naam 'Yourplug050' gebruikte, na een lang onderzoek in zijn huis worden aangehouden. Daar werden mortierbommen, contant geld en een telefoon in beslag genomen. De politie nam het beheer van de groep over en plaatste een bericht. Leden werden opgeroepen om met de activiteiten te stoppen en gewaarschuwd.

Meer aanhoudingen

Volgens de politie is het duidelijk dat er meerdere handelaren actief waren. De data uit de groep zijn veiliggesteld. Mogelijk leidt dat tot meer aanhoudingen.

De twee verdachten zitten niet meer vast, maar moeten zich nog wel verantwoorden voor de rechter.

Advertentie via Ster.nl