NOS NieuwsAangepast

Vooruitzicht Nederlandse economie wordt donkerder, waarschuwt OESO

De Nederlandse economie groeit de komende jaren minder dan aanvankelijk gedacht. De inflatie zakt, maar blijft tot zeker eind 2024 hoog. Daarvoor waarschuwt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een jaarlijks rapport over de Nederlandse economie.

Het afgelopen kwartaal sloeg de groei van de Nederlandse economie al om naar een krimp van 0,2 procent. Desondanks rekent de OESO voor heel 2022 op een groei van 4,3 procent. Vooral in de eerste helft van het jaar deed de Nederlandse economie het goed.

Volgend jaar zakt de groei volgens de OESO terug naar 0,8 procent om in 2024 licht te stijgen naar 1,1 procent. Daarbij blijft de inflatie een belangrijke rol spelen. Volgens de OESO komt de inflatie volgens de Europese definitie in de laatste maanden van dit jaar uit op 15,4 procent. In 2023 zakt die naar 8,5 procent en in 2024 naar 4,2 procent. Dat is nog altijd ver boven de gemiddelde inflatie in Nederland gedurende de afgelopen jaren.

De voorspellingen zijn in lijn met cijfers die de Europese Commissie eerder deze maand publiceerde, al wordt er in die prognose van uitgegaan dat de inflatie volgend jaar al naar ruim 4 procent zakt.

Kritiek op prijsplafond

Bij de berekeningen over de inflatie houdt de OESO rekening met het prijsplafond voor energie dat vanaf januari wordt ingevoerd. Dat remt de prijsstijgingen waarmee consumenten te maken hebben. De OESO vindt dat te veel huishoudens daar profijt van hebben. "Het prijsplafond moet meer worden ingezet bij huishoudens met lagere inkomens en moet energiebesparing meer stimuleren."

Dat prijsplafond kost de overheid vele miljarden en mede daardoor loopt het begrotingstekort dit jaar op naar 3,4 procent. Een jaar later zakt het tekort naar 2,4 procent.

Bij de raming wordt gewaarschuwd voor grote risico's die ervoor kunnen zorgen dat de cijfers negatiever uitvallen. Zo kan een verdere escalatie van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de energieprijzen verder laten oplopen. Ook kunnen aanzienlijk meer bedrijven failliet gaan, nu de rente snel oploopt en de loonkosten stijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl